Priština: Posle 11 sati ništa od rezolucije o Haradinaju

Skupština Kosova na vanrednoj sednici o pritvaranju Ramuša Haradinaja posle više od 11 sati rasprave nije uspela da usvoji nijednu od dve predložene rezolucije.

Izvor: Beta

Utorak, 10.01.2017.

22:46

Priština: Posle 11 sati ništa od rezolucije o Haradinaju
Foto: GettyImages

Pred poslanicima se našao predlog rezolucije AZBK zajedno sa Samoopredeljenjem i Incijativom za Kosova kojom se tražilo bezuslovno oslobađanje Haradinaja, povlačenje svih nezakonitih optužnica i naloga za hapšenje podnetih od strane Srbije i prekid razgovora sa Srbijom u okviru Briselskog dijaloga.

Vladajuće Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) predložili su rezoluciju u kojoj su dva prva zahteva kao i u rezoluciji opozicionih stranaka, ali bez zahteva za prekid razgovora sa Srbijom.

Glasanjem ni jedna od dve rezolucije nije dobila potrebnu večinu i predsednik Skupštne Kosova je završio sednicu.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srede u Francuskoj, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine, zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobođen.

Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: