"Oluja": Upucao majku i sina, ćerku zapalio sa stokom

Pred Županijskim sudom u Rijeci počelo je suđenje Rajku Kričkoviću (59) iz Zagreba optuženom za ratne zločine posle akcije “Oluja”, prenosi “Indeks”.

Izvor: index.hr

Utorak, 10.01.2017.

20:22

Foto: GettyImages

Kako navode, Kričković je optužen za ratni zločin - trostruko ubistvo civila u Kijanima, selu u blizini Gračaca.

Optužen je da je od 15. do 28. avgusta 1995. godine kao član HV u selu Kijanima u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj (73 ) i njenog sina Radomira Sovilja (43) pucajući u njih, dok je njenu kćer Miru Sovilj (45) zapalio je u kući zajedno sa stokom.

Tereti se da je zločin počinio posle "Oluje" kad je došao u spaljeno selo Kijane, odakle je poreklom.

Kričković je uhapšen u junu 2014, a Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na temelju krivične prijave zadarske Policijske uprave, te je posle podignulo optužnicu.

Kričković je pušten iz istražnog zatvora i brani se sa slobode. Na prvom ročištu rekao je da se ne oseća krivim za ratni zločin za koji je optužen.

Prema izvorima Hrvatskog helsinškog odbora, u Kijanima je nakon "Oluje" ubijeno 14 civila, među kojima devet žena, ističe “Indeks”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: