Dodik: Glumatanje diplomate završeno, maske su pale

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da Valentin Incko poređenjem Dana RS s danom osnivanja NDH nije povredio nikoga u RS, ali jeste pokazao svoje pravo lice.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

21:23

Default images
Foto: Tanjug

Dodik je u izjavi Srpskoj novinskoj agenciji (Srna) Incka nazvao "poznatim klovnom međunarodne zajednice", dodavši da je "period glumatanja diplomate završen" i da su "maske pale".

PredsedniK RS je rekao da je Incko tom izjavom "podsetio da pripada onima koji su u vreme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu, u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba, i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini".

"Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti, izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati celi jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mesečno", rekao je Dodik.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je "šokiran zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH".

On je naveo da je Inckovo poređenje "vrlo opasno i za svaku osudu", a da posebno zabrinjava što je takvu izjavu dao visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH koji treba da garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da štiti i RS i BiH.

Borenović je zatražio od Incka da se pod hitno izvini građanima RS.

"Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u sprovođenju svog mandata, umesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH", rekao je predsednik PDP-a.

Boračka organizacija RS saopštila je da je Inckova izjava u kojoj je uporedio 9. januar, Dan RS, sa 10. aprilom, danom osnivanja NDH, teška uvreda za srpski narod i srpske borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svetskog rata, koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

Srpska demokratska stranka (SDS) osudila je izjavu Incka, ocenjujući da je neprihvatljivo, uvredljivo i politički bezobrazno takvo istupanje osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

SDS je Incka pitala da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta, kao što je Republika Srpska, s danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH-a.

Incko je rekao da bi "secesionističke namere" predsednika RS Milorada Dodika, koje je naznačio svojom izjavom da RS teži pripajanju Srbiji, definitivno značile prekoračenje "crvene linije".

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH)", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

Incko je rekao i da smatra da to "nikome ne pada na pamet" i da "treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: