Obama upozorio Trampa: Ne obavljaj funkciju predsednika...

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama izjavio je da priznaje da je potcenio uticaj "lažnih informacija i hakovanja" na demokratiju, prenosi AFP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2017.

10:37

Obama upozorio Trampa: Ne obavljaj funkciju predsednika...
Foto: Gettyimages

Obama je aludirao na izveštaj obaveštajnih službi o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.

U intervjuu za ABC Obama je upozorio svog naslednika Donalda Trampa, koji stupa na dužnost za manje od dve nedelje, na razliku između upravljanja i kampanje, istakavši da predsednik ne može da obavlja funkciju predsednika kao "što se vodi porodični biznis".

Intervju sa Obamom, objavljen danas, snimljen je u petak, kada su i obaveštajne službe predstavile izveštaj u kome tvrde da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio hakovanje, puštanje informacija i medijsku manipulaciju da bi se podrila kandidatkinja demokrata Hilari Klinton i ojačao Donald Tramp.

"Mislim da sam potcenio stepen uticaja, u ovom novom informativnom dobu, koji mogu imati lažne informacije i hakovanje na naša otvorena društva, otvorene sisteme i kako mogu da se uvuku u naše demokratske prakse", rekao je Obama.

Obama je i tražio izveštaj obaveštajnih službi, koji je predstavljen u petak, delimično zbog toga da se "razume da je to nešto što Putin radi već izvesno vreme u Evropi, pre svega u nekadašnjim sovjetskim državama u kojima se govori ruski, ali su bliske zapadnim demokratijama".

Prema njegovim rečima, mora da se obrati pažnja prilikom predstojećih izbora u evropskim državama saveznicama SAD i upozorio na moguće uticaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: