Tirana savetuje Prištinu na "osvetu" BG zbog Haradinaja

Albanski šef diplomatije Ditmir Bušati kaže da treba revidirati dijalog Beograda i Prištine posle hapšenja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.01.2017.

15:22

Tirana savetuje Prištinu na
Tanjug

Bušati je rekao da je posle šest godina pregovora došlo vreme za novu procenu angažmana, jer Srbija vidi dijalog kao mogućnost za povratak na Kosovo, prenela je Nezavisna balkanska agencija.

Šef albanske diplomatije zahtevao je od Evropske unije (EU) da izvrši pritisak na Srbiju zbog, kako je naveo, miniranja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"EU mora biti angažovana u sprečavanju stavova i postupaka koji miniraju proces normalizacije. Mora biti više uključena u postizanje sporazuma i njihovu primenu. U suprotnom, sporazumi neće imati nikakvu nikakvu vrednost", kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji rizik da se proces izgradnje mostova, koji je ohrabrila EU, pretvori u proces izgradnje zidova.

On je kazao da izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića o hapšenju Haradinaja pokazuju da je njihov cilj da steknu političke poene preko Kosova.

"Njihove izjave pokazuju da oni (Nikolić i Vučić) žive u tamnoj prošlosti, kao i da još misle da mogu da steknu političke poene preko Kosova, ali to je kontraproduktivno na duge staze", naveo je on.

Prekid dijaloga Beograd i Prištine zatražile su sve opozicione političke partije na Kosovu. Sličan stav ima i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Francuski sud odlučiće u četvrtak o zahtevu odbrane Ramuša Haradinaja da bude uslovno pušten iz pritvora u toj zemlji, izjavio je Arianit Koci, pravni zastupnik lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i bivšeg premijera Kosova, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Prema rečima Kocija, Haradinaj bi trebalo da bude oslobođen, ali uz obavezu da ostane u Francuskoj do kraja procedure i donošenje konačne odluke.

Bivši haški optuženik uhapšen je u sredu na aerodromu u Bazelu, na francuskoj teritoriji, po poternici iz Srbije.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999. godine dok je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. godine oslobođen svih optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: