Haradinaj pred sudom u FR u četvrtak

Lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj za četvrtak je zakazano ročište pred francuskim sudom, izjavio je njegov advokat Arian Hoci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2017.

12:55

Haradinaj pred sudom u FR u četvrtak
Foto: Getty Images

Kako kaže, Haradinaj mogao bude pušten na slobodu uz kauciju, navode prištinski mediji.

Puštanje iz pritvora uz kauciju, značilo bi da je Haradinaj na slobodi, ali bez prava da napusti Francusku, tvrdi Koci.

Prištinski mediji navode da bi uslovni otpust Haradinaja mogao da se desi zbog kašnjenja predmeta iz Beograda i kompletiranja dokumentacije za njegovo izručenje, za koje postoji rok od 18 do 40 dana, prenosi RTS.

Pozivajući se na neimenovane međunarodne izvore, prištinski mediji prenose da Srbija priprema dokumentaciju za njegovo izručenje i dok je ne preda on neće biti pušten.

Nakon dostavljanja svih dokumenata, Haradinaj će se ponovo pojaviti pred sudom, kada se očekuje i konačna odluka.

Haradinaj je uhapšen 4. januara, po poternici Srbije. U međuvremenu je njegova odbrana uputila zahtev Apelacionom sudu u Francuskoj da bude pušten na slobodu.

Koci je naveo da izjašnjavanje o zahtevu odbrane očekuje narednih dana.

Haradinaj, bivši vođa OVK i haški optuženik, prošle srede uhapšen je na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj teritoriji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Francuski apelacioni sud je prošlog četvrtka je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtev za izručenje, dok je srpsko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: