Makalister o "politici prema Rusiji" i slučaju "Savamala"

Evropski parlament pozdravlja napore Srbije na putu za uključivanje u Evropsku uniju, kao i političku volju i pripremljenost za pregovore o članstvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2017.

13:21

Makalister o
Getty Images

EP poziva vlasti u Beogradu da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao i da brzo nađu rešenje za sporne događaje u naselju Savamala.

U predlogu rezolucije o kojem će danas po podne raspravljati Spoljnopolitički odbor EP izražava se zabrinutost zbog izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija, kao i u oblasti borbe protiv korupcije.

U tekstu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister izražava se zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija i ističe da je "Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom", da napreduje u stvaranju delotvorne tržišne privrede, kao i da je "poboljšana sveukupna ekonomska situacija u zemlji".

U predloženom tekstu se navodi da je potpuno sprovođenje evropskih reformi i politika "presudni pokazatelj uspeha u postupku integracije" u EU. Kada je reč o slobodi medija, poslanici EP, kako se navodi u predloženom tekstu, "ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija i snažno predočavaju činjenicu da i dalje izazivaju zabrinutost pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara".

Oni pozivaju srpske vlasti da istraže svaki napad na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U nacrtu rezolucije, koja će posle rasprave biti usvojena na plenarnom zasedanju EP, primećuje se da, iako je došlo do izvesnih pomaka u pravosuđu, posebno kad je reč o usaglašavanju sudske nadležnost i pospešenju dolaska na položaje na temelju zasluga, nezavisnost pravosuđa nije zajamčena u praksi".

Otud se "snažno ukazuje na činjenicu da su kvalitet i delotvornost sudske vlasti i pristupa pravosuđu u lošoj situaciji zbog neravnomerne raspodele poslova, teškog zaostatka u rešavanju slučajeva i izostanka besplatne pravne pomoći".

EP je, kako se navodi, "zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije i žurno traži od Srbije da u tom pogledu pruži dokaze jasnog angažovanja, kao i da ojača primenu nacionalnog akcionog plana za suzbijanje korupcije".

Evropski parlamentarci očekuju da srpske vlasti "podnesu prvi bilans istraga, suđenja i presuda za afere krupne korupcije" i da "neodložno izmene i stave na snagu odeljak krivičnog zakonika za ekonomske prestupe i korupciju kako bi se došlo do ubedljivog i predvidivog kaznenog okvira".

Oni "pozdravljaju napredak u bitki protiv organizovanog kriminala… traže od Srbije da udvostruči napore u istrazi šire rasprostranjenih kriminalnih mreža, pospeši finansijske istrage, utvrdi politike utemeljene na obaveštajnim delovanjima", uz dokaze o konačnim presudama.

U predlogu rezolucije se kaže da je "EP upoznat sa spornim događajima koji su se dogodili u četvrti Savamala i traži da se tu nađe brzo rešenje".

U dokumentu se odaje priznanje srpskim vlastima za konstruktivno rešavanje migrantske krize, napominje se da bi Srbija morala da usvoji novi zakon azilu i od Evropske komiije traži da i dalje pruža pomoć Srbiji u rešavanju problema imigracije.

Posebno se navodi da je Srbija ostvarila bitan napredak u otklanjanju budžetskog deficita, uz bolje izglede za privredni rast, dok su smanjeni manjkovi i dugovi na unutrašnjem i spoljnotrgovinskom polju.

"EP podvlači da je došlo do pomaka u preustrojstvu državnih preduzeća i ukazuje na to da su mala i srednja preduzeća od ključne važnosti za srpsku privredu."

U nacrtu rezolucije se ukazuje na poboljšanje transparentnosti i postupka konsultacija u srpskom parlamentu, naglašava zabrinutost zbog čestog posezanja za hitnim postupcima prilikom usvajanja zakona.

Izražava se i "žaljenje što je zbog nereda" šef delegacije EU Majkl Davenport sprečen da u parlamentu u Beogradu podnese izveštaj Evropske komisije o evropskoj integraciji Srbije.

Evropski parlamentarci izražavaju zadovoljstvo što je u Srbiji usvojen akcioni plan za zaštitu nacionalnih manjina i da je "u Vojvodini očuvana visoka ravan zaštite manjina dok je međunacionala situacija dobra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: