Vučić doputovao u višednevnu zvaničnu posetu Indiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je u ponedeljak u zvaničnu višednevnu posetu Indiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2017.

16:25

Vučić doputovao u višednevnu zvaničnu posetu Indiji
Tanjug

Srpski premijer je na aerodromu u Ahmedabadu svečano dočekan uz najviše državne počasti i učešće folklornih ansambala, a na bilbordima je bila dobrodošlica: Dobrodošao na Vibrant Gudžarat Globalni Samit 2017.

Predsednik srpske vlade boraviće u Indiji do 13. januara, a tokom posete sastaće se predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, kao i sa ostalim učesnicima "Vibrant Gudžarat globalnom samitu" (Vibrant Gujarat Global Summit), čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj".

Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju berze u Mumbaju.

Inače, i indijska štampa najavila je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stiže u posetu toj zemlji, tokom koje će se susresti sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Vučić će sa Modijem prisustvovati otvaranju Samita, čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj". Skup se održava u Gandinagaru, glavnom gradu indijske države Gudžarat.

"Indijan ekspres" precizira da će Vučić 11. januara u Mumbaju imati bilateralni susret i sa Devendrom Fadnavisom, premijerom Maharaštre, države sa 115 miliona stanovnika.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji, koji okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

U radu samita fokus će biti na sektorima aeronautike, poloprivrede, prehrambrene industrije, biotehnologije, hemijske i petrohemijske industrije.

U fokusu su i odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam, navodi se u saopštenju.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države.

Istovremeno se smatra poslovnom kapijom sveta prema ostalim delovima Indije. Ta država se nalazi na prvom mestu u pogledu lakoće poslovanja. Prema podacima magazina Forbs, Ahmedabad, najveći grad te države, treći je najbrže rastući grad u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: