"Miloševića 'potežu' kad se treba 'obračunati' sa Srbima"

Kad neki šovinista, poput hrvatskog premijera, hoće da se pokaže kao umeren političar, onda govori o Miloševiću, dok većina napada Srbe i Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

18:02

Getty Images

To je za Sputnjik rekao istoričar Čedomir Antić, povodom izjave Andreja Plenkovića da u prethodnim istupima nije govorio o “velikosrpskoj“ već o agresiji bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

“Pošto posle jezivog iskustva Holokausta u modernoj Evropi čitav jedan narod nije mogao da bude proglašen za remetilački, iako je mnogo toga učinjeno i u medijima i nauci da se Srbi satanizuju, setili su se jednog čoveka. Pritom im je Milošević tokom dužeg razdoblja bio saveznik“, kaže istoričar Čedomir Antić.

On dodaje da su za Hrvatsku, ali i za Bošnjake i Albance sa Kosova, a u izvesnoj meri i za Crnu Goru i Makedoniju, devedesete godine prošlog veka bile vreme osnivanja nacija.

Za Hrvatsku je rat, u kojem su imali podršku velikih sila i u kojem je njihov predsednik Tuđman imao sporazum sa Miloševićem, iskorišćen da postane “osnivački mit“, smatra Antić.

“U suštini, Milošević je njima dobrodošao, jer im je bio potreban neko ko će na neki način nadmašiti Pavelića i Hitlera. Milošević je za njih neka vrsta babaroge, đavola koga oni potežu uvek kad se treba ’obračunati‘ sa Srbima, ali, što je češće slučaj, i utvrditi nacionalno jedinstvo“, kaže Antić za Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: