Irinej: Crkva neće plaćati porez sve dok...

Patrijarh Irinej je za Televiziju Hram rekao da SPC neće plaćati porez sve dok joj se ne vrati celokupna imovina.

Izvor: B92

Subota, 07.01.2017.

19:32

Irinej: Crkva neće plaćati porez sve dok...
Tanjug

On je govorio i o situaciji u regionu, kao i o položaju Srba u Hrvatskoj.

“Utisak je da pobeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije otrgnu Kosovo. U istoriji nismo imali prilike u kojima se danas nalazimo. Položaj srpskog naroda u regionu je veoma težak“, rekao je patrijarh.

Dodao je i da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, poput “natpisa koje vidimo“ i “slavljena lica osuđenih pred svetskim sudovima“.

“Ja se pitam, naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gde god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama. Pećka patrijaršija je i danas rezidencija srpskih patrijarha. Nekim ambasadorima sam rekao da ne mogu da zamislim da istorijska rezidencija srpskih patrijarha bude u nekoj drugoj državi“, dodao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, ali imaju neke svoje interese kada to odobravaju, a na pitanje o porezu, odgovorio je da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina jer veći deo uzima država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: