Protest u Prištini: "Haradinaj je oslobodilac"

U Prištini je održan protest povodom hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Izvor: B92

Petak, 06.01.2017.

18:42

Protest u Prištini:
Foto: Gettyimages

Učesnici protesta predali su francuskoj ambasadi zahtev u kome se od vlasti te zemlje traži da ne odugovlače s procedurama i odmah oslobode Haradinaja, prenosi RTK 2.

Kako se navodi, nakon toga je nekoliko stotina učesnika protesta nastavilo proteste ispred Vlade Kosova, ali su se ubrzo mirno razišli.

Učesnici su nosili transparente na albanskom, francuskom i engleskom jeziku na kojima je pisalo "Haradinaj je oslobodilac", "Haradinaj je Kosovo".

RTK 2 navodi i da je Alijansa pokrenula inicijativu za sazivanje vanredne sednice kosovske skupštine povodom hapšenja Haradinaja.

Haradinaj, koji je uhapšen pre dva dana u Francuskoj, poručio je ranije danas putem svog profila na Fejsbuku da "put Kosova niko ne može da zaustavi" i dodao:

"Srešćemo se ubrzo na Kosovu".

Napisao je i da je "za žaljenje što neke države još uvek poštuju odluke bivšeg režima Slobodana Miloševića, dok mnoge druge, kao što su Nemačka i Austrija, više ne sprovode te poternice".

On je kazao i da "put kosovske države niko ne može da zaustavi".

"Kao narod, i kao pojedinci, nismo se bojali Miloševićevog režima, a nećemo se bojati ni hapšenja. Mi nikome ne stojimo za vratom, i nećemo dozvoliti da nam neko stoji za vratom", napisao je Haradinaj na profilu na Fejsbuku.

Haradinaj je uhapšen u sredu u Francuskoj po Interpolovoj poternici koju je Srbija izdala 2004. godine i koja ga tereti za ubistva i teške zločine na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

U međuvremenu, i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je podneo zahtev da službeno poseti Francusku kako bi se sastao sa ministrom spoljnih poslova te zemlje i informisao ga o osetljivosti slučaja Ramuša Haradinaja.

On je naveo da Kosovo ima odlične odnose sa Francuskom i da se oni kao takvi moraju čuvati.

"Srbija je država koja i dalje vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu i građanima Kosova, logika Miloševica je i dalje prisutna u Beogradu, a mi se nećemo ni jednom predati pred njome", kazao je on.

On je dodao da je Kosovo u sklopu najava o recipročnim merama sprečilo da Kosovo posete predsednik Srbije Tomislav Nikolić Kosovu, kao i njegovi saradnici, koji su preko Merdara hteli da uđu na Kosovo.

Tvrdi da ima saznanja da je Srbija proširila listu Interpola na kojoj se nalaze građani Kosova i poručio građanima da više sarađuju s kosovskim institucijama i ambasadama kako se ne bi desile slične situacije, odnosno hapšenja.

"Koliko ja znam, Haradinaj je koordinisao sa Švajcarskom pre putovanja, ali izgleda da aerodrome kontroliše Francuska,i zato je došlo do zadržavanja", naveo je on i najavio da će biti poslato pismo svim zemljama članicama Interpola kako se takvi nalozi za hapšenje ne bi uzimali u obzir.

On smatra i da se mora preispitati dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, odnosno da dijalog treba da bude vremenski ograničen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: