Dodik: Oružane snage nisu snage BiH, već NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da najnovija odluka Ministarstva odbrane BiH potvrđuje činjenicu da u BiH komanduje NATO.

Izvor: B92

Petak, 06.01.2017.

20:30

Default images
Foto: Tanjug

On je to izjavio povodom odluke Ministarstva da ne dozvoli da bilo ko od pripadnika Oružanih snaga BiH učestvuje u programu obeležavanja Dana RS.

"Ako ovde komanduje NATO, a da nismo članica NATO, onda to govori koliko se ignorišu pravni propisi", rekao je Dodik.

On je ponovio da je uveren da će pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka biti na Trgu Krajine i da im to niko ne može zabraniti, prenela je Fena.

Takođe je rekao da Ministarstvo odbrane BiH i nije vrhovni komandant OS BiH, pa samim tim ne može ni zabraniti.

Ministarstvo odbrane BiH donelo je prethodno odluku da niko iz OS BiH ne sme da učestvuje na proslavi Dana RS, a takva odluka je doneta nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić uputio zahtev, u skladu sa zakonom, da se prilikom njegovog pojavljivanja na proslavi Dana Republike angažuje počasna jedinica Oružanih snaga BiH u kojoj je i vojni orkestar.

Zahtev je odbijen nakon pisma komandanta NATO štaba u BiH Žizel Vilc, koja je navela da bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH na obeležavanja Dana RS predstavlja kršenje Zakona o odbrani.

Tim povodom, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je večeras da nema informaciju o ovoj odluci Ministarstva odbrane BiH.

"Ponavljam, pripadnici Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovaće manifestaciji, ja sam to rešenje našao, a kakvo je, videćete ovih dana", rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: