HR: Istraga protiv osam pripadnika paravojnih jedinica SRB

Riječko Županijsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv osmorice pripadnika srpskih paravojnih jedinica.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2017.

11:24

HR: Istraga protiv osam pripadnika paravojnih jedinica SRB

Istraga je pokrenuta zbog ubijanja i zlostavljanja civila na području Ličkog Osika, Široke Kule i okoline u oktobru 1991, a među njima su komandanti takozvane Teritorijalne odbrane i milicije Teslingrad, prenosi Hina.

Hrvatska agencija navodi da prvookrivljeni komandant takozvane Teritorijalne odbrane Teslingrad, drugookrivljeni komandant Odeljenja milicije Teslingrad i trećeokrivljeni njegov zamenik i komandant Specijalne jedinice, prema sumnjama tužilaštva nisu ništa preduzeli da bi sprečili, odnosno suzbili nedozvoljeno postupanje pripadnika svojih jedinica iako su znali da oni ubijaju, zatvaraju i zlostavljaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti na tom području.

Navodi se da Tužilaštvo komandante tih jedinica, stare 69, 53 i 51 godinu, tereti da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinili na području Ličkog Osika, Široke Kule i okoline od 13. do 17. oktobra 1991. protivno međunarodnim i humanitarnim propisima o zaštiti civila.

Preostalu petoricu okrivljenih, koji su stari od 45 do 65 godina, tužilaštvo tereti da su u istom razdoblju učestvovali u lišavanju života osam civila u Širokoj Kuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: