Rat saopštenjima SPS i LDP

Liberalno demokratska partija ocenila je da SPS predstavlja simbol politike lutanja i sukoba.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.01.2017.

19:30

Rat saopštenjima SPS i LDP
Foto: Tanjug

Ova partija je za lidera socijalista Ivicu Dačića navela da je "proračunati nacionalista željan konflikata".

Reagujući na saopštenje SPS-a, u kome se ističe da je Srbija za vreme učešća socijalista u vlasti najdalje otišla u pregovorima o članstvu u EU, istovremeno čuvajući vitalne interese zemlje, LDP navodi da podrška evropskoj ideji nije nikada bila niža u Srbiji i da je to rezultat politike u kojoj se "pre podne otvaraju poglavlja, a po podne ratuje sa susedima i traži politička zaleđina u Rusiji i njenim interesima".

"Dačić, kao eksponent te politike, godinama pokušava da sedi na svakoj stolici za koju mu se učini da može izdržati teret njegove sramne politike i zbog toga, na podmukao način, koristi poziciju šefa diplomatije da nas navodno približi Evropskoj uniji, a praktično deluje u suprotnom pravcu i sa drugačijim ciljevima", piše u saopštenju LDP.

LDP dodaje da je stav te stranke da je Srbija dužna da čuva mir u regionu i konstantno priča o pomirenju, i pored toga što se nekada čuju drugačiji glasovi iz država u regionu.

SPS je reagovala na prvo saopštenje Liberalno demokratske partije u kojem je kritikovan Ivica Dačić. SPS je navela da Srbija ne izaziva sukobe i da nikome neće dozvoliti da je ponižava.

"Srbija ne izaziva sukobe, ali neće nikome dozvoliti da je ponižava. Srbija je za vreme učešća SPS-a u vlasti najdalje otišla u pregovorima o članstvu u EU, čuvajući naše vitalne interese, razvijajući naše odnose sa tradicionalnim prijateljima i tražeći nova prijateljstva. Čast nam je da smo stalna meta napada LDP i Čedomira Jovanovića, jer im nikada nećemo dati za pravo. A narod neka oceni ko je u pravu", navodi se u saopštenju SPS.

Ta stranka je reagovala na saopštenje LDP-a koja je ukazala na to da Dačić, kao ministar inostranih poslova, svojim izjavama svesno narušava odnose u regionu i tako izaziva i provocira reakciju zemalja u susedstvu.

LDP je reagovao na intervju koji je agenciji Beta dao šef srpske diplomatije Ivica Dačić i u kojem je rekao da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju problema u regionu, ali da bi mogla da glasa protiv interesa susednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.

On je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

SPS je naveo da bi bilo čudno da stranka Čedomira Jovanovića, "koja se zalaže za 'dekosovizaciju' srpske politike i koja kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina", ne reaguje na sve izjave koje ukazuju na nekorektan odnos naših suseda prema Srbiji.

"Po njima, ne izaziva nestabilnost Hrvatska koja rehabilituje ustaštvo, Crna Gora i Makedonija kada, i pored naših jasnih naznaka da je to za Srbiju vitalno pitanje, glasaju u Unesko za prijem Kosova, dok se uzdržavaju Poljska, Japan, Koreja, Egipat, Kolumbija, Peru i mnoge druge zemlje koje su priznale Kosovo. Po njima se izaziva nestabilnost ako im se na to ukaže", navodi se u saopštenju SPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: