"Ne možete da aterirate u politiku, ovo Vučiću odgovara"

Građanski orijentisane stranke u Srbiji moraju brzo da se dogovore o zajedničkom predsedničkom kandidatu, kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.01.2017.

09:54

Foto: Tanjug

Kako navodi, neizvesnost odgovara samo premijeru Aleksandru Vučiću.

"Vučiću neizvesnost odgovara, jer on tom neizvešnošću drži u angažmanu svoje biračko telo. Našu neizvesnost doživljava kao nesigurnost", rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da je neozbiljno da građani dva-tri meseca pre kampanje za predsedničke izbore ne znaju imena kandidata i političke platforme sa kojima će nastupati.

"Prolongiranje je izraz i nemoći i nesposobnost i neodgovornosti. To je kažnjavanje ljudi u ovoj zemlji. Ja sam insistirao na tome i insistiram i dalje na brzom dogovoru oko kandidata da bi počeli da planiramo kampanju... Kad god smo ulazili ozbiljno u izbore, imali smo dobar rezultat. Kad god smo improvizovali, nismo imali nikakvu šansu", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a rekao je da je za njega potpuno neprihvatljivo da se taji i ispod stola drži ime kandidata da ne bi, kako neki kažu, bio izložen negativnoj kampanji.

"Želim da dođe do dogovora građanskih snaga a prvi korak u tome bi morao da bude, pored stalnih konsultacija i razgovora, neka politička platforma. Neka poruka sa kojom ćemo izaći pred društvo. Jasan program, plan koji bi dezorijentisanom društvu ulio jednu vrstu sigurnosti", kazao je Jovanović.

Jovanović je rekao da Vuk Jeremić ne može da bude kandidat LDP i da je on za njega izraz kontinuiteta politike koja je uništila Srbiju.

"To podmuklo kandidovanje i uvođenje Jeremića u predsedničku kampanju nema nikakve veze sa njegovim osećajem odgovornosti prema Srbiji nego je to praktično neki drugi aranžman posle neuspeha u Njujorku u UN i u tome svoju šansu vide oni koji će podrškom njegovoj kandidaturi opet razbijati građanski blok i tako ga sprečavati u konsolidaciji koja je neophodna da bi Srbija bila normalno političko društvo", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Saša Janković je čovek koji može da računa na podršku LDP, ali nije dovoljno biti zaštitnik građana da bi se dobila podrška na izborima.

"Ne možete da gostujete u politici, ne možete da aterirate u nju. Morate da prođete ovu zemlju bezbroj puta i to ne sa temama koje se isključivo vezuju za vaš profesionalni profil", rekao je Jovanović i dodao da mu se ne dopada to distanciranje od stranaka.

On je rekao da je njemu veoma važno ko će biti predsednički kandidat o kome treba da razgovaraju stranke građanske orijentacije.

"Šta ako je on gori od Vučića? Je li Šeselj taj, jesu li Dveri, je li to neki Putinov kandidat?", upitao je Jovanović i dodao da će LDP krajem januara doneti odluku o tome da li će podržati nekog kandidata ili će na izborima imati svog kandidata.

Jovanović je kazao da o predsedničkom kandidatu razgovara sa svim opozicionim strankama, izuzev s predstavnicima Dveri, Srpske radikalne stranke i pokreta Dosta je bilo.

"Imamo korektan odnos sa DS, sa LSV. Nemamo bog zna kakav odnos sa Dosta je bilo, ali ja time nisam opterećen i mislim da perspektiva tog odnosa zavisi od spremnosti Saše Radulovića i njegovog pokreta da izađu iz tih stereotipa u koji su sami sebe učaurili pošto su prethodno na vlast doveli i Nikolića i Vučića i sa njima sedeli u istoj vladi", rekao je Jovanović.

Za mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora Jovanović je rekao da je njihovo pominjanje samo po sebi neodgovorno jer je skupština formirana pre malo više od pola godine.

"U poslednjih nekoliko godina samo tri puta izlazili na glasanje i to su bili vanredni izbori i na takav način nismo dolazili do kvaliteta koji bi garantovao održivosti i stabilnost. To je ključno u zemlji kao što je Srbija", rekao je Jovanović.

Ukoliko ipak budu raspisani parlamentarni izbori, kako je rekao, onda je preduslov podrške predsedničkom kandidatu, spremnost kandidata da na izborima podrži stranku koja će pozvati građane da za njega glasaju.

"Zbog toga mislim da su parlamentarni izbori jedan od načina da se ubrza dogovor stranaka i građanskih snaga u zemlji jer bi dobar dogovor stranaka i jak predsednički kandidat učinili naš rezultat još kvalitetnijim", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: