Abas: Spreman sam da sarađujem sa Trampom

Palestinski predsednik Mahmud Abas je spreman da sarađuje s novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom na rešenju "o dve države", sukoba s Izraelom.

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2017.

23:15

Abas: Spreman sam da sarađujem sa Trampom
Getty Images

"Želimo da naglasimo našu volju da sarađujemo s novoizbranom američkom administracijom… da postignemo mir… zasnovan na rešenju o dve države, kao i arapskoj mirovnoj inicijativi i međunarodnim rezolucijama", rekao je Abas u subotu uveče u Ramali na obeležavanju godišnjice svoje partije Fatah, preneo je AP.

Abas je zahvalio SAD što su se uzdržale od glasanja u Savetu bezbednosti UN i time otvorile put usvajanju rezolucije protiv jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama.

Palestinski lider je u televizijskom obraćanju tražio da Izrael okonča svako naseljavanje i da izbegne izmene demografske situacije "zemlje države Palestine koja je okupirana od 1967, uključujući istočni Jerusalim".

Izraelska vlada "pokušava da preokrene činjenice i obmane međunarodnu zajednicu dok nastavlja da osniva naselja, održavajući rešenje o jednoj državi i rasnu diskriminaciju", rekao je on.

Abas je 2017. označio "godinom međunarodnog priznanja države Palestine" i rekao je da jedva čeka međunarodnu mirovnu konferenciju u Parizu planiranu za 15. januar.

Ranije u subotu Abasov portparol Nabil Abu Rudejne je istakao tri značajna događaja za Palestince na kraju prošle i početkom ove godine - pomenutu rezoluciju SB UN, nedavni govor državnog sekretara Džona Kerija o sukobu u kom su oštro kritikovana jevrejska naselja i predstojeći skup u Parizu, kome se Izrael inače protivi.

"Nema sumnje da ta dostignuća nose jasnu poruku, ne samo za Izrael, već takođe za narednu administraciju SAD koja kaže da je čitav svet jednoglasan u odbacivanju okupacije naselja i pobune protiv međunarodnih odluka", rekao je Rudejne, kako je prenela zvanična novinska agencija Palestinske uprave, Vafa (Wafa).

On je izrazio nadu da će "svet koji postaje umoran od politike izraelske vlade i kršenja međunarondog prava pomagati palestinskom narodu u toj borbi" koja neće stati do slobode i nacionalne nezavisnosti.

Rešenje o dve države bila je osnova direktnih mirovnih pregvora između dva naroda za vreme nekoliko prošlih administracija SAD.

U Trampovoj izbornoj platformi palestinska država se na pominje, a ambasador koga je odabrao za Izrael Dejvid Fridman ima čvrste veze s jevrejskim naseljima, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: