Ruski hakeri napali američku energetsku kompaniju

Ruski hakeri izveli su napad na elektroenergetsku kompaniju u Vermontu, na istoku SAD.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

13:19

Ruski hakeri napali američku energetsku kompaniju
Foto: Thinkstock

Međutim, to se nije odrazilo na funkcionisanje elektroenergetske mreže, objavila je u petak pogođena kompanija.

Kod povezan s ruskom hakerskom operacijom “Grizzly Steppe”, kako je naziva Obamina administracija, otkriven je na laptopu povezanom s elektroenergetskom kompanijom u Vermontu, ali koji nije bio spojen na mrežu, objavila je elektroenergetska kompanija “Burlington Electric”.

"Odmah smo reagovalii kako bismo izolirali laptop i upozorili savezne zvaničnike na otkriće", navodi se u saopštenju kompanije, te dodaje da ekipa sarađuje sa saveznim zvaničnicima kako bi utvrdila poreklo štetnog softvera i sprečila druge pokušaje infiltracije u elektroenergetske sisteme.

Američki predsednik Barak Obama naredio je u četvrtak proterivanje 35 ruskih špijuna i nametnuo sankcije dvema ruskim obaveštajnim agencijama zbog hakovanja Demokratske stranke pred predsedničke izbore ove godine.

Američka vlada i elektroenergetska industrija kontinuirano prate nacionalnu elektroenergetsku mrežu jer je jako kompjuterizovana i bilo kakvi poremećaji mogu imati katastrofalne posledice za funkcioniranje sistema.

"Upad je bio manji incident i nije izazvao nikakvu štetu", rekao je jedan američki obaveštajac upoznat s događajem.

"Ali, shvaćamo ga ozbiljno jer je utvrđeno da potiče od poznatih entiteta koji učestvuju u mnogo većoj kampanji protiv vlade u kibernetičkom prostoru i zbog toga što je elektroenergetska mreža ranjiva i deo ključne nacionalne infrastrukture", dodao je.

Američki zvaničnici smatraju da je Rusija bila odgovorna za hakerski napad na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu u decembru 2015. zbog koje je bez struje ostalo gotovo 250.000 ljudi.

S tim u vezi, republikanski senator Džon Mekejn poručio je u petak da Rusija mora platiti za napade na SAD, zapretivši raznim sankcijama, uključujući finansijskim institucijama.

"Obavestili smo državne zvaničnike i u potpunosti ćemo podržati istragu."

Ruski predsednik Vladimir Putin nije uzvratio jednakom merom, zbog čega ga je pohvalio novoizabrani američki predsednik Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: