Kulturni rat Kijeva protiv Moskve, na meti knjige

Ukrajinske vlasti zabranile su knjige za koje smatraju da pohvalno govore o Rusiji i promovišu "totalitarno mišljenje", čime je nastavljen kulturni rat.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 30.12.2016.

20:09

Kulturni rat Kijeva protiv Moskve, na meti knjige
Foto: Gettyimages

Zakonom čije je donošenje inicirao ukrajinski predsednik Petro Porošenko "zabranjuje se promovisanje agresorskih zemalja i knjige koje takve zemlje prikazuju u pozitivnom svetlu", što je jasna aluzija na Rusiju.

Zabrana se odnosi i na knjige koje pozivaju na državni udar u Ukrajini ili propagiraju rat i rasnu mržnju i netrpeljivost, a zakon predviđa i mogućnost formiranja ekspertske grupe koja će ocenjivati koje su ruske knjige prihvatljive.

To je najnoviji u nizu zakona kojima se televizijama u Ukrajini zabranjuje emitovanje ruskih programa i filmova u kojima se kritikuju Ukrajina i proevropske demonstracije na Majdanu u februaru 2014. godine.

Vlasti u Kijevu su u avgustu prošle godine zabranile oko 40 ruskih knjiga, među kojima su i dela Eduarda Limonova i ruskog ultranacionaliste Aleksandra Dugina.

Ukrajina je takođe zabranila i više desetina uglavnom ruskih umetnika, ali i stranaca, među kojima je i francuski glumac Žerar Depardije, koji je 2013. postao ruski državljanin, zbog čega ga Kijev smatra "pretnjom po nacionalnu bezbednost".

Nevladine organizacije osudile su te zabrane i ocenile ih kao kršenje prava na slobodu izražavanja.

Odnosi između Rusije i Ukrajine na najnižem su nivou otkako je Moskva u martu 2014. godine proglasila Krim delom ruske teritorije, nakon čega je na istoku Ukrajine izbio oružani sukob između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u kojem je poginulo oko 10.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da podržava pobunjenike, što Rusija oštro demantuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: