Građani Njujorka traže ustavno pravo na čist vazduh i vodu

Udruženja za zaštitu životne sredine i grupe javne politike u Njujorku traže amandman na Ustav da se stanovništvu garantuje pravo na čist vazduh i vodu.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

00:28

Građani Njujorka traže ustavno pravo na čist vazduh i vodu
Foto: GettyImages

Organizacije "Zagovornici životne sredine Njujorka" (Environmental Advocates of New York) i "Efikasan Njujork" (EffectiveNY) za predloženi amandman zalažu se onlajn video-oglasima, objavljenim danas, sa snimcima dece iz mesta Husik fols (Hoosick Falls), gde su bunari zagađeni industrijskim hemikalijama.

"Ne bi trebalo da moramo da se borimo za čistu vodu", poruka je videa.

Te grupe kažu da bi izmena Ustava omogućila građanima da insistiraju na odgovornosti poslanika i vlasti za obezbeđivanje zdrave životne sredine.

Šest saveznih država SAD ima u svojim ustavima odredbe o ekološkim pravima, a samo Ustav Pensilvanije daje osnovu za zabranu radova koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu.

"Ove godine se niz zajednica u Njujorku borio za čistue vodu za piće i za čist vazduh", rekao je izvršni direktor organizacije "Zagovornici životne sredine Njujorka" Piter Ivanovic. "Nedostaje jasna formulacija u Ustavu koja bi ljudima dala pravo na vodu od koje se neće razboljevati i na bezbedan vazduh".

"Ustavna zaštita znači da, čak i ako državni organ ili mi, zakonodavci, nešto radimo pogrešno, građani mogu da nas preko sudova nateraju da radimo ispravno", rekla je senatorka Demokratske stranke države Njujork Liz Kruger.

Stanovnici sada imaju pravo da pokrenu tužbe za osporavanje zakona ili propisa o zaštiti životne sredine, ali ustavni amandman bi dao veću težinu njihovim argumentima, rekao je Ivanovic.

"Amandman o pravu na životnu sredinu pomaže njeno očuvanje, ali koliko pomaže zavisi od toga kako je formulisan, kako ga sudovi primenjuju, i od načina na koji ga sprovode razni akteri vlasti", rekao je Džon Dernbah, profesor prava Univerziteta Videner.

Koristan od takve odredbe o pravu na životnu sredinu je što sprečava državu da nazaduje u zaštiti životne sredine kada donosi nove zakone i uredbe, rekao je Dernbah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: