Hrvatska: Potvrđen ptičji grip vrste H5N8

Na jednoj porodičnoj farmi u mestu Kržnica u Virovitičko-podravskoj županiji utvrđen je ptičji grip vrste H5N8 od kojeg je uginulo svih 15 komada domaće peradi.

Izvor: Beta

Petak, 30.12.2016.

12:22

Default images
Thinkstock

To je saopštilo hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da nema opasnosti od širenja virusa i da se od jutra sprovodi veterinarska eutanazija preostale peradi u celom selu.

Križnica je izolovano selo na levoj obali Drave gde ukupno 22 male porodične farme ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe.

Selo je izolovano rekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljeg širenja virusa, ali je nužno sprovesti sve mere opreza, upozorilo je Ministarstvo.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane odmah je preduzela mere izolacije naselja. U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila, a pristup je moguć samo preko visećeg pešačkog mosta i preko skele na reci Dravi, što obezbeđuje policija.

Veterinarski inspektori obaviće procenu vrednosti eutanazirane peradi da bi se vlasnicima isplatilo obeštećenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: