Prelepili natpis "Za dom spremni": Kad neće država...

Organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska prelepila je ploču u Jasenovcu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni", piše Indeks.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 29.12.2016.

10:26

Prelepili natpis
Foto: IMZLJP / Index.hr

Hrvatski portal prenosi da se to dogodilo jutros, a da je na vrtiću na koji su ploču postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba ostavljena poruka u kojoj se navodi da je to učinjeno "u cilju odbrane temeljnih vrednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji".

Kako su naveli iz Inicijative, i Ustavni sud Hrvatske je utvrdio da je poruka "Za dom spremni" manifestacija rasističke ideologije i veličanje fašističkog režima NDH.

"Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas preuzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje su ju postavile", navodi Inicijativa.

Na pismu se govori o temeljnim vrednostima, ljudskim pravima i demokratskim načelima, ali se ističe i da ploča predstavlja simbol mržnje, kojim se staje protiv postulata države.

"Iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentizovali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima RH. I još ste to učinili na način kojim relativizujete i zapravo ismejavate žrtve ustaškog, fašističkog terora koji je baš ovu zemlju natopio njihovom krvlju", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: