Šef francuske diplomatije pozdravio Kerijev govor

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero pozdravio je govor državnog sekretara SAD Džona Kerija o miru na Bliskom Istoku.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 28.12.2016.

22:30

Šef francuske diplomatije pozdravio Kerijev govor
Foto: Tanjug

Ero je rekao da je Kerijev govor "jasan, hrabar i posvećen" i da Francuska deli Kerijevu veru u rešenje sa dve države, kojim se predviđa da Izrael i nova država Palestina "žive jedna uz drugu u miru i bezbednosti".

Francuski ministar je rekao da je Kerijev govor "istakao potrebu i hitnost da se sprovede ovo rešenje sa dve države".

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je danas u svom oproštajnom govoru u Stejt departmentu na stvaranje bezbedne i priznate granice između Izraela i Palestine duž linija iz 1967. godine, uz dogovor o mogućoj razmeni teritorija.

On je takođe pozvao na realizaciju Rezolucije 181 Generalne skuštine UN koja poziva na dve države za dva naroda: jevrejsku i arapsku s punim i jednakim pravima za sve građane.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je Kerija, rekavši da je "napao jedinu demokratiju na Bliskom istoku" dok teror besni i "Bliski istok je u plamenu".

Iz Netanjahuovo kabineta je ocenjeno da je Kerijev govor pristrasan i protiv Izraela, kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: