Mustafa: Lično ću se založiti da se Srpska lista vrati

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da će se lično založiti da se predstavnici Srpske liste, koji su ponovo zamrzli učešće u institucijama Kosova, vrate.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2016.

17:09

Mustafa: Lično ću se založiti da se Srpska lista vrati
screenshot

"Angažovaćemo se svi da se oni vrate u skupštinu, da skupština nastavi redovan rad, da imamo srpske ministre u Vladi Kosova, ali ne po svaku cenu određene ličnosti", kazao je Mustafa.

Govoreći o smeni Ljubomira Marića s funkcije ministra lokalne samouprave, Mustafa je rekao da je njegova smena okončana i da nikako ne dolazi u obzir da se "pokaje" za odluke koje su donete i nema mesta da se iste povuku, preneli su prištinski mediji.

“On ne zaslužuje niti je zaslužio da bude član Vlade (Kosova)", kazao je Mustafa.

Mustafa je za druge ministre u Vladi Kosova rekao da je na njima da odluče žele li biti članovi vlade ili ne, pošto ih niko silom ne može zadržati.

On je ocenio da su odluke o ponovnom zamrzavanju učešća Srpske liste u institucijama Kosova nerazumne i da nisu u njihovom interesu.

Predstavnici Srpske liste saopštili su danas da će sprovesti sve odluke premijera Srbije Aleksandra Vučića i da će ponovo zamrznuti učešće u kosovskim institucijama, kao i da će Mirjana Jeftić prestati da bude ministarka lokalne samouprave u Vladi Kosova.

Razmirice u Srpskoj listi počele su kada je Marić, koji je član Srpske napredne stranke, smenjen s mesta ministra i na njegovo mesto postavljena je Jevtić iz Pokreta socijalista.

Odbori te dve stranke na Kosovu razmenjivali su oštra saopštenja. Deo poslanika Srpske liste, većinom iz Pokreta socijalista, vratio se posle tri meseca u Skupštinu Kosova, u kome su pozicije Srba bile zamrznute od usvajanja Zakona o Trepči prema kome imovina tog kombinata prelazi u ruke Vlade Kosova.

Zbog toga je u Beogradu u ponedeljak održan sastanak Vučića i predstavnika Srba s Kosova.

Mustafa je rekao da Srbi treba da imaju u vidu da predstavljaju i ostvaruju interese svoje zajednice na Kosovu, a ne da predstavljaju i ostvaruju politike vlasti Srbije na Kosovu, pošto se Vlada Kosova neće saglasiti da se "predstavljaju politike neke druge države u Vladi i Skupštini Kosova".

Kosovski premijer je ocenio da je "pozicija vlade u Beogradu izuzetno pogrešna, destruktivna i neprihvatljiva" i da će Evropskoj uniji još jednom staviti do znanja da se "radi o vladi i državi koja ne poštuje elementarne sporazume koji su postignuti, nije zainteresovana da stabilizuje odnose i svakim danom donosi odluke koje dovode u pitanje njenu ozbiljnost u dijalogu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: