Indija isprobala novi projektil, čitava Kina u dometu

Indija je izvela četvrtu probu svog interkontinentalnog Agni-5 projektila, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

07:19

Indija isprobala novi projektil, čitava Kina u dometu
Foto: GettyImages

Taj projektil sposoban je da nosi nuklearnu bojevu glavu i može da pogodi ciljeve udaljene više od 5.000 kilometara.

Kako se navodi, posle ovoga su praktično čak i kineske najsevernije oblasti u dometu indijskog nuklearnog oružja.

Projektil zemlja-zemlja dug 17,5 metara i težak 50 tona lansiran je sa ostrva Abdul Kalam, najbližeg istočnoj obali države Odiša, a pao je u blizini australijskih voda.

Adžej Lele iz Instituta za odbrambene studije i analize u Nju Delhiju kaže da je ovom probom potvrđeno da je raketa Agni-5 operativna i da predstoje još dva testa koja će sporovesti komanda strateških snaga Indije, posle čega će raketa i zvanično postati deo naoružanja druge najmnogoljudnije zemlje sveta, prenosi Glas Amerike.

Ranije generacije projektila Agni, razvijene u poslednje dve decenije, sposobne su da pogode ciljeve bilo gde u Pakistanu, prvom susedu Indije i velikom rivalu, s kojim je Indija vodila tri rata, a i danas su odnosi te dve zemlje veoma zategnuti.

Pakistan takođe poseduje nuklearno oružje, ali vojni analitičari smatraju da je projektil dugog dometa Agni-5 razvijen upravo zbog Kine, koju Nju Delhi takođe smatra pretnjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: