Obustavljena istraga protiv Mlađana Dinkića

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv bivšeg ministra Mlađana Dinkića.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.12.2016.

13:37

Obustavljena istraga protiv Mlađana Dinkića
Foto: Tanjug

Istraga je pre dve godine bila pokrenuta zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Tužilaštvo u saopštenju precizira da je danas donelo naredbu o obustavi istrage protiv Dinkića koja se sprovodila zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu službenog položaja zaključenjem sporazuma sa 13 poslovnih banaka kojima im je krajem 2002. godine bez naknade na period od tri godine data na korišćenje imovina tadašnje Savezne Republike Jugoslavije koju je koristila Narodna banka Jugoslavije, odnosno Zavod za obračun i plaćanje i to službene prostorije sa kompletnom opremom.

To im je dao uz obavezu poslovnih banaka da na osnovu ovih sporazuma preuzmu u radni odnos određeni broj zaposlenih iz Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanje.

Prema prikupljenim dokazima tokom istrage - saslušanja osumnjičenog, ispitivanja svedoka, pribavljenih isprava, sprovedenog veštačenja proizlazi da se u radnjama osumnjičenog Dinkića ne stiču svi elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, navodi tužilaštvo.

Rezultati sprovedene istrage ukazuju da je zaključenim sporazumima iznos izmakle dobiti u vidu neplaćene zakupnine od poslovnih banaka za korišćenje poslovnih prostora i opreme u vlasništvu tadašnje SRJ manji od iznosa otpremnine propisane zakonom koju bi NBJ morala isplatiti zaposlenima koje su preuzele poslovne banke, a koji bi ostali neraspoređeni usled Zakonom o platnom prometu propisanog ukidanja Zavoda za obračun i plaćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: