Netanijahu suspendovao diplomatske veze s 12 zemalja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je Ministarstvu spoljnih poslova da suspenduje diplomatske veze sa 12 zemalja koje su glasale za rezoluciju SB UN

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.12.2016.

19:45

Netanijahu suspendovao diplomatske veze s 12 zemalja
Foto: GettyImages

Reč je o rezoluciji Saveta bezbednosti UN protiv jevrejskih naselja.

Kao deo suspenzije veza izraelski ministri neće putovati u te zemlje i ministri iz njih neće biti primljeni u Izraelu, rekao je jedan izraelski zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Netanjahu će odložiti planirane sastanke sa britanskom premijerkom i kineskim premijerom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Uz to će Ministarstvo suspendovati radne odnose sa 12 ambasada tih zemalja u Izraelu i njihove ambasadore neće primati.

Instrukcije će biti na snazi do daljeg, a neće se odnositi na izraelske ambasadore u tim zemljama koji će moći da kontaktiraju sa lokalnim vladama.

Netanijahu je razgovara sa američkim ambasadorom u Izraelu Danijelom Šapirom, saopštili su izvori bliski vladi u Jerusalimu.

Detalji sa sastanka nisu saopšteni, naveli su isti izvori i dodali da se Netanijahuovom pozivu na razgovor jedino odazvao Šapiro.

Stejt department je ranije u kratkom saopštenju samo potvrdio da će se Netanijahu u nedelju uveče sastati sa Šapirom, prenosi AFP.

Netanijahu je ranije pozvao na razgovor diplomatske predstavnike 10 od 14 zemalja koje su u Savetu bezbednosti UN u petak glasali za rezoluciju o okončanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i da se sva postojeća proglase ilegalnim po međunarodnom pravu.

SB UN usvojio je rezoluciju nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da će učiniti "sve što treba" kako bi obezbedio da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ove nedelje usvojena u UN.

Netanijahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra "akcioni plan" protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Savetu bezbednosti UN, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Otkazana je i poseta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svetlu glasanja u svetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za "sraman potez" u UN nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim "prijateljem" novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao "sramnom zasedom" protiv Izraela u UN.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija. Za rezoluciju su glasale stalne članice saveta Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela.

Izrael nema amabasadu u Maleziji i Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: