Netanijahu: Sraman potez Obame u UN, jedva čekam Trampa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za "sraman potez" u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Beta

Subota, 24.12.2016.

22:34

Netanijahu: Sraman potez Obame u UN, jedva čekam Trampa
Foto: Freeimages

SAD su bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije SB UN, kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Netanijahu je poručio da se raduje saradnji sa svojim "prijateljem" novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao "sramnom zasedom" protiv Izraela u UN.

On je dodao da je razgovarao sa američkim liderima, koji su obećali da će se suprotstaviti odluci SB UN.

Američka agencija AP primećuje da je za usvajanje rezolucije dobijeno "zeleno svetlo" nakon što su SAD, najbliži saradnik Izraela, ostale uzdržane za vreme glasanja.

Agencije su ranije prenele da je Netanijahu odbacio rezoluciju SB UN i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena.

On je ocenio da je odluka da se ona usvoji "pristrasna i sramna".

"Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da u roku od meseca dana završi ponovnu procenu svih naših kontakata sa UN, uključujući izraelsko finansiranje institucija UN i prisustvo predstavnika UN u Izraelu", rekao je Natanijahu.

Kako je dodao, već je dao nalog da se obustavi isplati 7,8 miliona dolara za finasiranje pet institucija UN koje su posebno neprijateljski nastrojene prema Izraelu.

Netanijahu je na ceremoniji paljenja svećica povodom obeležavanja Hanuke poručio da će biti potrebno vreme, ali da će ta odluka biti poništena, preneo je AFP.

"Odluka koja je doneta je pristrasna i sramna, ali mi ćemo se usprotiviti", rekao je Netanijahu u svom prvom zvaničnom obraćanju od kada je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju.

Netanijahu je podsetio da su svi predsednici SAD od Džimija Kartera za koga je rekao da je bio “veoma neprijateljski predsednik prema Izraelu” i da je nedavno kazao da Hamas nije teroristička organizacija, obećali da neće diktirati uslove mir Izraelu u SB UN. Jučerašnje glasanje označio je kršenjem tog obećanja.

Podsetio je na rezoluciju Generalne skupštine UN iz 1975. u kojoj se cionizam izjednačava sa rasizmom, a koja je na kraju poništena (1991. godine).

Netanijahu je najavio da će i ova jučerašnja takođe biti pobeđena i da će to biti postignuto ne koncesijama, već čvrstim stavom Izraela i njegovih saveznika.

“Mi nismo sami”, kazao je Netanjahu i dodao da je razgovarao sa članovima Kongresa SAD, i sa republikancima i sa demokratama koji su rekli da će se boriti protiv rezolucije i da ”neće dozvoliti nikome da nanese štetu državi Izrael”.

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, preneo je Rojters.

Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: