Izrael o rezoluciji: Nećemo se pridržavati - a veto SAD?

Izraelski premijer Benjamin Natenijahu izjavio je da se ta zemlja neće pridržavati uslova usvojene rezolucije SB UN jer je „sramotna i antiizraelska“.

Izvor: Beta

Subota, 24.12.2016.

00:51

Izrael o rezoluciji: Nećemo se pridržavati - a veto SAD?
Foto: GettyImages

Natenijahu je u saopštenju naveo da je administracija Baraka Obame ne samo omanula u zaštiti Izraela od bande UN, već da je "u dosluhu sa njima iza scene", preneo je Rojters.

"Izrael se raduje budućoj saradnji sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom i svim našim prijateljima u Kongresu, Republikancima, koja će negirati štetne učinke ove apsurdne rezolucije", naveo je izraelski premijer.

Rezolucijom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Nakon glasanja, Netanjahu je naredio izraelskim ambasadorima u Novom Zelandu i Senegalu da dođu na konsultacije. UN izaslanici iz tih zemalja uz Maleziju i Venecuelu su vršili pritisak da se glasa o tom dokumentu.

SAD su odbile da ulože veto uprkos pozivu Izraela da to učini, navode izraelski mediji.

Biro Netanjahua je takođe kritikovao predsednika SAD Baraka Obamu što nije iskoristio pravo veta protiv rezolucije.

"Obamina administracija ne samo da je propustila da zaštiti Izrael protiv tog grupisanja u UN, ona je u dosluhu s njim iza scene", naveo je biro.

U saopštenju je takođe navedeno da Izrael "jedva čeka da sarađuje sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom i svim svojim prijateljima u Kongresu, republikancima i demokratama, da poništi štetne efekte te apsurdne rezolucije".

S druge strane, Bela kuća je svoju odluku da se uzdrži od glasanja na sednici SB UN pravdala time da brzo širenje naselja predstavlja rizik za rešavanje pitanja odnosa dve zemlje.

Državni sekretar SAD Džon Keri saopštio je da se SAD ne slažu sa svakim članom rezolucije, ali da ona predstavlja meru UN, te da ona s pravom osuđuje nasilje i poziva obe strane da preuzmu konstruktivne korake koji bi preokrenuli trenutne trendove i unapredili izglede za rešavanje pitanja dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: