LDP: Odblokirano poglavlje na putu ka EU pozitivna vest

Liberalno demokratska partija ocenila je da je vest da je Hrvatska odblokirala Srbiju na putu u Evropsku uniju veoma pozitivna i podsticajna.

Izvor: Beta

Petak, 23.12.2016.

18:53

LDP: Odblokirano poglavlje na putu ka EU pozitivna vest

Kako navode, sada treba još iskrenije i jače treba ući u proces otvaranja novih poglavlja.

"Takva vest daće podstrek svim evropskim snagama u zemlji i doneti stabilizaciju i prosperitet u čitavom regionu, čiji su svi građani previše trpeli zbog besmislenih sukoba i podela", navodi se u saopštenju LDP.

Kako je ocenjeno, Srbija mora da pokaže da je ozbiljna država i da ima sposobnost i kapacitet da ispuni sve svoje obaveze koje proizlaze iz procesa evropskih integracija i kriterijuma za članstvo.

"Isto tako, mora se učiniti sve da se prevaziđu unutrašnje podele u društvu, koje utiču na to da ljudi u našoj zemlji sve manje prepoznaju i razumeju značaj evropskih vrednosti", zaključeno je iz LDP-a.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Ivo Štir objavio je da je Hrvatska "podigla rezerve" oko pregovaračkog poglavlja 26, čime su se stekli uslovi da Srbija nastavi pregovore sa EU.

Hrvatska je odblokirala to poglavlje, pošto je ministar prosvete Srbije s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za udžbenike potpisao aneks sporazuma kojim se reguliše pitanje udžbenika, ali ne samo njihov prevod sa srpskog na hrvatski i s ćirilice na latinicu, nego će u njima biti i posebni dodaci, odnosno sadržaji za hrvatsku manjinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: