Zajedno za bebe: Donacija bolnici u Višegradskoj

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj dobila je jedan od najsavremenijih ultrazvučnih aparata s tri sonde i štampačem.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2016.

19:43

Zajedno za bebe: Donacija bolnici u Višegradskoj

Ovo je donacija u akciji "Zajedno za bebe" Komercijalne banke i Fonda B92.

U ovom porodilištu godišnje se rodi oko 7.000 beba, a ginekološka klinika sada ima jedan od najsavremenijih ultrazvučnih aparata sa tri sonde.

“Ova današnja donacija je jako vredna u obliku uz aparata sa tri sonde i poslužice i za dijagnostikovanje i poremećaje rada fetalnog srca, fetalnu ehokardiografiju, ali će i poslužiti isto tako i za dijagnostiku raznih patoloških stanja sto se tiče majki i uopšte žena u Srbiji”, rekao je direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

Ovo je trinaesta donacija u akciji "Zajedno za bebe" a druga za ginekološko-akušersku kliniku u Višegradskoj.

“Mi smo u avgustu pre dve godine donirali 10 infuzionih i špric pumpi i sonde sa pratećom opremom za dva CTG aparata , to je bila druga donacija u akciji Zajedno za bebe koja je počela u julu iste godine i sada je kupljen uz aparat tri milona vredan i to nije kraj za Komercijalnu banku mi volimo da pomazemo”, naveo je Aleksander Piker iz Komercijalne banke.

Osim porodilišta u Višegradskoj, opremu u ovoj akciji dobila su porodilišta u Šapcu, Knjaževcu, Požarevcu, Kruševcu, Gračanici, Aleksincu, Valjevu, Negotinu i Kladovu, kao i Dom zdravlja u Čačku. Iz fonda akcije „Zajedno za bebe“ izdvojeno je više od milion dinara za projekat „Bebo, dobro došla na svet“ i nabavku IT opreme za 13 porodilišta i 9 matičnih službi u 19 gradova.

“Ova donacija je praktično stalno dodavanje i dokupljivanje neophodne opreme velikim centrima kao što je GAK. Siguran sam da ima još ozbiljnih potreba i da u narednim godinama će se sigurno na tome i raditi”, naveo je Veran Matić iz Fonda B92.

Ultrazvučni aparat sa tri sonde koristi se za ginekološki pregled trudnica i porodilja, ali i za dijagnostičke preglede dojki i stomaka.

“Postoji jedna posebna sonda za fetalnu ehokardiografiju , srce je jako bitan organ za obezbeđivanje zdravog potomstva i za prenatalnu dijagnostiku i pre rođenja nekih anomalija koje bi mogle da se leče i pre porođaja i da se prepoznaju ali i da se posle rađanja deteta planira neka intervencija”, naveo je Saša Kadija iz GAK “Viešgradska”.

Akcija „Zajedno za bebe” počela je 1. juna 2014. i do sada je prikupljeno više od 53 miliona dinara.

Bitka za porodilišta ovu godinu će završiti sa oko 40 potpuno opremljenih porodilišta u Srbiji a u 2017.ostaje da se opremi još 14 porodilišta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: