"Srbija pucala sebi u noge, vratiće vam se kao bumerang"

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič izjavio je da bi Srbiji glasanje protiv Rezolucije o Krimu u UN moglo da se vrati kao bumerang.

Izvor: Beta

Sreda, 21.12.2016.

23:18

Foto: GettyImages

"Postoji engleski izraz - 'Pucati sebi u noge'. Verujem da je upravo to Srbija uradila ovakvim glasanjem jer se u nekom trenutku u budućnosti ovakva odluka može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je Aleksandrovič za izdanje "Blica" od četvrtka.

On je rekao da je pokušao da dobije objašnjenje od Vlade Srbije zbog čega je Srbija glasala protiv rezolucije, ali da nije uspeo. Aleksandrovič je rekao da taj potez Srbije neće uticati na odnose "dva naroda", ali da mu je veoma žao što je Vlada Srbije "odlučila da glasa protiv Ukrajine".

"Mi nikada nismo prestali da podržavamo Srbiju kada je u pitanju Kosovo, niti smo priznali nezavisnost. Skoro smo odbili da igramo fudbal i košarku protiv Kosova na našoj teritoriji jer ne želimo kosovske pasoše. Ne radimo ništa protiv interesa Srbije i iskreno, veoma smo uznemireni zbog ovoga", rekao je ambasador.

On je dodao da je siguran da je Srbija promenila poziciju neutralnosti ili uzdržanosti prilikom glasanja u UN zbog pritiska Rusije.

"Setimo se intervjua Vladimira Putina Blumbergu, u kojem je otvoreno rekao da je Kremlj spreman da prestane da podržava Srbiju po pitanju Kosova ako bi, zauzvrat, Zapad priznao da je Krim ruski. Možda je direktno pretio priznavanjem nezavisnog Kosova, zaista ne znam. Sa stanovišta međunarodnog prava Kosovo je srpsko, Krim je Ukrajina", rekao je Aleksandrovič.

Generalna skupština UN 20. decembra je usvojila rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, a u njoj se kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Srbija, zajedno s Rusijom, Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom i Sirijom glasala je protiv rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: