Andrej Karlov – metak u srce za odbranu ruskih interesa

Ubijeni Andrej Karlov je obavljao funkciju ambasadora Rusije u Turskoj u vremenu koje je obeležio buran odnos dve velike svetske sile.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2016.

15:01

Andrej Karlov – metak u srce za odbranu ruskih interesa
Tanjug/AP

Veteran diplomatije je ubijen u Ankari, na dužnosti, uoči govora koji je trebalo da održi na otvaranju izložbe posvećene Rusiji.

Karlov je proveo veći deo svoje karijere u Moskvi, a u Ankaru je stigao 2013. godine, posle nekoliko godina službovanja na još jednom vrućem terenu – Severnoj Koreji.

“Njegov boravak u Ankari je koincidirao sa turbulentnim periodom u odnosima dvojice predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Tradicionalno bliske veze su prekinute zbog različitih pogleda na rat u Siriji, kao i posle obaranja ruskog vojnog aviona nad nebom između Turske i Sirije 2015. godine“, piše Gardijan.

U intervjuima posle tog događaja, Karlov je krivio Ankaru za krizu.

“Ambasador je negirao tvrdnje da je ruski avion povredio turski vazdušni prostor. Istovremeno je tvrdio da nema dokaza o tome da su ruski vojni avioni bombardovali civile u Siriji. Ocenjivao je da dok Ankara ima takav odnos nije moguća normalizacija odnosa dve sile“, dodaje Gardijan.

Ipak, odnosi su se iznenađujuće popravili posle Erdoganovog izvinjenja, a sve posle neuspelog puča u julu ove godine i kada se činilo da Ankara polako gubi veze sa evropskim i zapadnim saveznicima.

“Karlov je rekao da svoju ulogu u Turskoj vidi kao zaštitu ruskih nacionalnih interesa. Navodio je da turski mediji često predstavljaju Rusiju kao neprijatelja, ali i da takav odnos ne vidi od “običnih ljudi“. Govorio je o tome da je stekao prijatelje u Turskoj i da je siguran da nikakvi propagandisti ne mogu da to prekinu“, dodaje Gardijan.

Karlov je bio preiskusan diplomata, učestvovao je u čak 236 misija u 146 zemalja, a činjenica da ga je Moskva slala najpre u Pjongjang, a zatim u Ankaru govori o tome koliki je ugled uživao u svojoj zemlji, ali i u diplomatskim krugovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: