Pobuna policije: Ne uvlačite nas u političke igre

Sindikati poljske policije apelovali su na vladu premijerke Beate Šidlo i na opoziciju da ne uvlače policiju u političke igre.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.12.2016.

21:42

Default images
freeimages.com

Sindikat policije je to saopštio povodom antivladinih demonstracija hiljada Poljaka od petka, u odbranu slobode izveštavanja medija o Parlamentu.

U Varšavu od petka stižu policijska pojačanja zbog demonstracija i straha Vlade da se ne pretvore u nerede i ne otmu kontroli.

Policija je dobila naređenje da posebno obezbeđuje kancelarije poslanika vladajućih konzervativaca širom Poljske ispred kojih građani protestuju.

Po nezvaničnim informacijama "Gazete viborče", u Varšavi je 2.000 policajaca pod punom opremom za rasturanje demonstracija. Policija je zbog manjka ljudstva morala da odustane od obezbeđivanja nekih fudbalskih utakmica, te postoji rizik da će divljati fudbalski huligani.

Ovo je prvi put za mnogo godina da se policija oglasila apelom da je političari ne uvlače u svoje igre i sukobe.

"Ne želimo da nas mešaju u politiku. Bilo bi bolje kada bi pred praznike policajci mogli da budu u svojim domovima, a ne da ih povlače u Varšavu da obezbeđuju Sejm i poslaničke kancelarije, ali nemamo izbora. Naš obaveza je da čuvamo red", kazao je danas listu "Gazeta viborča" Andžej Šari iz Sindikata policije.

Sindikati policije reagovali su saopštenjem na policijsku intervenciju u noći između petka i subote, kada su morali da silom prokrče put premijerki Beati Šidlo i lideru vladajuće stranke "Pravo i Pravda" Jaroslavu Kačinjskom kroz demonstrante koji su pokušli da ih spreče da napuste zgradu Sejma.

Policija je večeras dva puta morala da interveniše protiv demonstranata u Krakovu pošto su posedali na ulicu i pokušali da spreče Kačinjskog i delegaciju njegove stranke da polože cveće na grob njegovog brata, pokojnog predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije u zamku Vavel, a potom su pokušali i da ih preče da odatle odu.

Demonstranti su uz uzvike "Sramota!" gađali kolonu zvaničnika jajima, a neke od automobila i oštetili, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

Sindikat policije je saopštio: "Mi smo apolitične snage, a uvlačenje policije u političku retoriku je nedopustivo, izaziva gubitak poverenja građana u policiju i produbljuje podele u društvu", stoji u saopštenju koje se su preneli poljski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: