Incident na Filozofskom: Osmesi i "kobajagi fašisti"

Tribina o istoriji Republike Srpske na Filozofskom fakultetu u Beogradu ostaće u drugom planu zbog sukoba.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2016.

20:08

Incident na Filozofskom: Osmesi i

Grupa od 20 osoba pokušala je da prekine tribinu, ali je policija sprečila veće probleme. Ministarstvo prosvete najoštrije je osudilo incident i istaklo da se protivi politizaciji univerziteta.

Sukob desničara i anarhista na tribini na Filozofskom fakultetu. Studentkinja Marija Marić dostavila je izjavu Tanjugu da su pripadnici Nacionalnog fronta uzvikivali nacističke parole i vređali studente na verskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi.

Ona dodaje da su se čuli i povici “Zig Hajl” i “Hajl Hitler”, da je nekima prećeno nožem, a koleginicama silovanjem.

Ta organizacija pak negira odgovornost i optužuje anarhosindikaliste za incident. Jedan od učesnika tribine Čedomir Antić veruje da je u pitanju nameštaljka.

“Ja sam video da je jedan od njih vadio kaiš, sve mi je delovalo namešteno, jedni i drugi su se smejali, nije bilo obračuna fizičkog ni unutra, a koliko sam saznao od policije, ni u izvan. Studenti koji su organizovali tribinu su pozvali policiju dva dana ranije”, kaže Antić.

“Nisu se čuli ti povici, šta se čulo – čule su se pretnje, neke pretnje su padale”, dodaje istoričar Predrag Marković.

Za ministra unutrašnjih poslova nedopustivo je da zbog različitih ideoloških orjentacija dolazi do fizičkih sukoba.

“Policija će detaljno ispitati da li je tokom ovog incidenta bilo fašističkih pozdrava i pokliča, a ukoliko se ispostavi da jeste, biće preduzete najoštrije zakonske mere. Srbija nije i neće biti zemlja koja podržava fašizam, već neko ko ga progoni u skladu sa slobodarskom tradicijom", navodi se u saopštenju Nebojše Stefanovića.

Iako je Nacionalni stroj upamćeni po prekidu Antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu, Antić kaže da su na ovoj tribini problem prvo napravili anarhisti.

“Oni su sproveli jednu nameštaljku oni su prekinuli tribinu, na trenutak. Onda su se pojavila trojica za koje verujemo da su su ekstremisti sa druge strane, ali ne mora biti, nisu imali oznake koji su njima pretili. Studenti koji su organizovali skup su znali da će biti nereda i stali su između”, kaže Antić.

“Ovi anarhisti valjda su bili ljuti što nisu uspeli ove godine da blokiraju nastavu na Filozofskom fakultetu, pa su isprovocirali pozivima. Puštali su na mrežama te parole da je RS fašistička tvorevina i tako dalje, pa su isporvocirali ove kobajagi fašiste”, dodaje Marković.

Tribina je prekinuta nakratko, a posle je nastavljena i trajala je dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: