Na mućkama sa registracijama zaradili 2,5 miliona evra?

Trojica Požarevljana osumnjičena za krađu novca od registracije automobila nanela su štetu državnom budžetu od oko 300 miliona dinara, pišu Večernje novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 16.12.2016.

21:56

Na mućkama sa registracijama zaradili 2,5 miliona evra?
Getty Images

Kako "Novosti" saznaju, istraga iz dana u dan pokazuje sve veće razmere mahinacija Zorana P. (60), Radivoja T. (52) i Dragana D. (47), a policija procenjuje da je ova prevara obuhvatila više od 4.000 putničkih i teretnih vozila.

Naime, vlasnici automobila su uredno davali novac za registraciju i plaćanje osiguranja, ali su ga osumnjičeni zadržavali za sebe.

Zatim su u MUP predavali falsifikovane uplatnice i tako bez problema završavali proceduru.

Prema nezvaničnim saznanjima, oni koji su prethodnih desetak meseci registrovali vozila na ovakav način, moraće ponovo to da plate. Naime, registracija im se poništava, a njeno jednogodišnje trajanje još nije prošlo. Za sume za koje su oštećeni moraće da pokrenu parnicu protiv osumnjičenih.

“Oni koji su to obavili prethodnih godina, pošto su im te registracije istekle, izbegli su ponovno plaćanje. U tim slučajevima država će morati da pokrene postupak za nadoknadu štete od osumnjičenih, nakon okončanja krivičnog postupka”, kaže izvor iz MUP.

Kolovođa ove neverovatne prevare je, kako se sumnja, Zoran P., koji je pobegao u Austriju. Za njim je raspisana potraga, a kada se pokrene tužilačka istraga, biće raspisana i poternica.

Njegovi pomagači i "operativci na terenu", Radivoje T., vlasnik agencije za registraciju vozila "Raleks", i njegov kum Dragan D., uhapšeni su i predati Osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da su izvršili krivična dela prevara i falsifikovanje isprava.

“Falsifikovanje uplatnica za državni budžet i za osiguranje obavljali su tako što bi uplatili neku malu sumu, a onda naknadno dodavali nule”, objašnjava izvor blizak istrazi.

Vlasnici vozila mislili su da je sve u redu i tek ovih dana saznaju da su prevareni. Trenutno se proverava registracija za oko 4.000 vozila, ali nije isključeno da će ih biti još. Ova prevara trajala je nekoliko godina, a otkrivena je tako što su nadležni za državni budžet ustanovili da se uplaćene i dugovane sume za registraciju vozila na području Požarevca ne slažu.

Otkako je počela istraga, u policiju se svakog dana pozivaju oštećeni vlasnici vozila da daju izjave.

Prilikom saslušanja u policiji, uhapšeni Radivoje T. i Dragan D. nisu hteli da daju bilo kakve izjave, već su odlučili da se brane ćutanjem. Njima nisu dodeljeni advokati po službenoj dužnosti, jer su sami angažovali svoje advokate iz Požarevca.

Protiv njih će, najverovatnije, biti određen jednomesečni pritvor, jer postoji opasnost da i oni pobegnu u inostranstvo, kao i da pokušaju da utiču na svedoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: