Janković: Uspeh je što građani imaju kome da se požale

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je u Nišu da je njegov naveći uspeh u proteklom desetogodišnjem radu to što institucija zaštitnika građana postoji.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

21:25

Janković: Uspeh je što građani imaju kome da se požale
Tanjug

On je rekao da je uspeh i to što građani imaju kome da se požale.

"Zaštitnik građana ne može da naredi, da presudi ili da osudi bilo koga, ali građanima jasno pokazuje da Srbija nije nedemokratska, osuđena na nedemokratske procedure i da ima svrhe žaliti se na vlast", istakao je Janković pred početak tribine "Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti".

On je rekao da u skoro 90 odsto slučajeva na pritužbe građana za koje utvrdi da su opravdane, vlast koriguje svoje ponašanje, ali je problem "što su to izuzeci", jer se "građanima koji se žale, problem reši, dok se kod ostalih nastavlja po starom". "Potrebno je da se zapravo promeni način rada", rekao je Janković.

U proteklih deset godina, podsetio je Janković, na njegov predlog promenjeno je 40 do 50 zakona, zaustavljeno je donošenje mnogih, a devet zakona je pred Ustavnim sudom ocenjeno kao neustavno.

Janković je rekao da je tokom deset godina rada institucije zaštitnik građana pomoć zatražilo preko 1.400 Nišlija i naveo da oni zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i državnim, pre svega ćutljivost.

"Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja, kada kao zaštitnik građana pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio", kazao je Janković.

On je izjavio da se građani Niša, kao i građani u svim drugim mestima u Srbiji, žale na funkcionisanje gradskih službi, ali i na ekonomsku i pravnu nesigurnost.

"Pravna nesigurost i ekonomske teškoće prave grč na licu građana Srbije, koji želimo da skinemo", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji još nema u dovoljnoj meri ekonomskih i socijalnih prava, delom što je ekonomska situacija takva kakva je, a delom zbog toga i što se to malo para koje se ima ne deli transparentno i po svim pravima. U zemlji takođe još nema dovoljno pravne sigurnosti, odnosno sigurnosti da će zakon biti primenjen pođednako na sve i da neće biti povlašćenih, rekao je ombudsman. Tribina o pravima građana održana je u Skupštini grada Nišau prepunoj skupštinskoj sali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: