Tužioci: Mladić nije superčovek, "kroz Bosnu kao kroz sir"

Tužioci u procesu Ratku Mladiću zatražili su od sudija Haškog tribunala da odbace sve tvrdnje Mladićeve odbrane.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.12.2016.

12:35

Tužioci: Mladić nije superčovek,

Kako navode, dokazi pokazuju da je general Mladić kriv za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

"Dokazi pokazuju Mladićevu krivicu van svake sumnje", rekao je poslednjeg dana završnih reči, tužilac Alan Tiger, odgovarajući na argumente odbrane.

Argumenti odbrane, kako je rekao tužilac, "van su konteksta", zasnovani na pogrešnom i obmanjujućem tumačenju ili zanemarivanju dokaza.

"Mladić nije bio superčovek, kako odbrana tvrdi da mi sugerišemo, nego samo čovek koji je imao dovoljno snaga da kroz Bosnu prođe kao kroz sir i koji je te snage iskoristio da počini zločine i uništi zajednice", rekao je tužilac Tiger.

Ocenjujući da je odbrana "ignorisala četiri i po godine dokaznog postupka", Tiger je odbacio kao "neosnovanu" tvrdnju branilaca da se Mladiću sudi "samo zato što je Srbin".

Prema njegovim rečima, Mladićeva odbrana je pokušala da krivicu svali na predsednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta Vojske RS Radovana Karadžića.

U stvari, Karadžić i Mladić bili su "ključni partneri u sva četiri udružena zločinačka poduhvata". "Zajedno su radili na strateškom cilju, razdvajanju Srba od Muslimana i Hrvata i složili se da je to istorijska šansa da se stvori srpska država sa što manje unutrašnjih neprijatelja i oko sredstava kojim će to postići", naglasio je Tiger.

On je podsetio na reči svedoka odbrane, oficira VRS Luke Dragičevića da su Srbi "jači, bolji, lepši i pametniji od Muslimana".

Kao dokaz da je VRS pod Mladićevom komandom etnički čistila opštine širom BiH, zastupnik optužbe citirao je reči samog generala Mladića da "nema Muslimana u Bratuncu" i da je to "u potpunosti srpski grad".

Tiger se pozvao i na Mladićevu direktivu broj 4 da se muslimansko stanovništvo zajedno sa muslimanskim snagama, protera iz Podrinja.

Kao dokaz za Mladićevu "genocidnu nameru" da uništi Muslimane u Srebrenici, tužilac je citirao njegovu izjavu da je "došlo vreme da se osvetimo Turcima na ovom prostoru".

"Maštovitim tumačenjem" Tiger je nazvao tvrdnju odbrane, koja "potpuno ignoriše dokaze", da je Mladić tom izjavom "iritirao neprijatelje".

Tiger je odbacio i pokušaj branilaca da krivicu za zločine u opštinama i logorima za nesrbe prebace na policiju RS.

Ponovio je da su VRS i MUP RS "zajedno držali logore i sprovodili etničko čišćenje", počinivši teške zločine koji su u šest bosanskih opština imali razmere genocida nad Muslimanima i Hrvatima.

Tvrdnju odbrane da je Armija BiH pucala na svoj narod u Sarajevu da bi za to okrivila Srbe, Tiger je nazvao "insinuacijom koja izvrće stvarnost".

Negirao je tvrdnju branilaca da je to potvrdio i komandant Unprofora Majkl Rouz (Michael Rose).

"Rouz rekao da je znao za takve navode u medijima, ali ne da li su oni osnovani. Drugi svedoci nisu znali ni za to, a kamoli imali dokaze", kazao je Tiger.

Iskaz svedoka odbrane Edina Garaplije da je policijska jedinica "Ševe" pucala na Sarajlije, tužilac je odbacio kao "neverovatnu priču" kojoj "ne bi trebalo pridavati važnost".

Tiger je pobijao i navod odbrane da je VRS samo "legitimno uzvraćala vatru" koja je na nju otvarana iz grada.

"Naprotiv, ceo grad je bio na meti besomučnog granatiranja i snajperisanja", koje nije bilo ni proporcionalno, ni selektivno.

Odgovarajući na tezu odbrane da ne postoji pismeno naređenje generala Mladića da svi muslimanski zarobljenici iz Srebrenice budu pobijeni, tužilac je naglasio da je, po dokazima, Mladić to naredio "usmeno".

Dokaze za to Tiger je video u Mladićevim naređenjima da se svi zarobljeni muškarci odvoje od porodica, a zatim da se prestane sa njihovim popisivanjem. Mladić je, prema rečima tužioca, naredio i da se u okolinu Zvornika upute pojačanja jedinicama za streljanje zarobljenika.

U septembru 1995. Mladić je pismeno odobrio pet tona goriva za premeštanje i ponovno zakopavanje hiljada leševa iz masovnih grobnica, u pokušaju prikrivanja zločina, kazao je Tiger.

On je negirao i tvrdnju odbrane da žene, deca i starci nisu proterani iz Srebrenice, nego su "dobronamerno premešteni".

Citirao je, pritom, oficira holadnskog Unprofora koji je posvedočio da je stanovništvo moglo da bira između "spore smrti" i odlaska.

U nastavku današnjeg zasedanja, Mladićeva odbrana uzvratiće na argumente tužilaca.

Ratni komandant VRS, general Mladić (74) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, od 1992. od 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: