Kakvu odgovornost snosi dečak koji je zapalio beskućnika?

Protiv dečaka koji je zapalio beskućnika neće biti pokrenut krivični postupak, jer dvanaestogodišnjak ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2016.

16:23

Kakvu odgovornost snosi dečak koji je zapalio beskućnika?
Foto: Tanjug

Nakon ovog slučaja, u kojem su maloletnici počinili krivično delo, ponovo je otvoreno pitanje da li bi trebalo pomeriti starosnu granicu za krivičnu odgovornost.

Nemi pogledi i neverica Novosađana. Postupak 12-godišnjaka koji je šokirao javnost. Ta ista javnost još više je razočarana zbog činjenice da dečak, zbog nenavršenih 14 godina, neće krivično odgovarati.

“To što nema krivične odgovornosti tog maloletnika ne znači da se ne može čitav niz mera socijalne politike iz sfere porodičnog prava primeniti na to dete koje će u svom sadržaju biti analogne krivičnim sankcijama za maloletnike, tzv. vaspitnim merama. Naravno da bi te mere trebalo da obuhvate one koji bi trebalo da odgovaraju za ponašanje tog deteta, a to su roditelji, staratelji ili sredina, okruženje u kojem odrasta”, naveo je profesor krivičnog prava Branislav Ristivojević.

Dete od 12 godina sposobno je da uoči kakve posledice vatra može naneti. To je odgovor psihologa na pitanje da li je dečak bio svestan ozbiljnosti svog postupka.

“Kada neko sa 12 godina učini tako nešto možemo pretpostaviti da je u pitanju nedostatak empatičnosti, odnosno da nešto čini, a da nema doživljaj da će to naneti bol nekome i ako se radi o poremaćaju u strukturi deteta, ako je dete zaista psihopata, ono neće moći da razvije određenu vrstu empatičnosti i u budućem životu”, rekao je psiholog Aleksandar Šibul.

Pribor za jelo na mestu tragedije upućuje na zaključak da su beskućnici ovde često boravili.

Dragutin Todorčević, koji je tragično nastradao, poslednje dve godine života proveo je na ulici. Pre toga, živeo je u Domu za beskućnike u Futogu. Oni koji su ga poznavali kažu da je voleo da se bavi umetnošću, da je slikao, vajao i pisao pesme. Učestvovao je, takođe, i u humanitarnim akcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: