"Vreme je da se vojne jedinice EU pripreme za akciju"

Lideri država Evropske unije uskoro će raspravljati o sigurnosti i odbrani na redovitom sastanku Evropskog parlamenta u Briselu.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 12.12.2016.

09:00

Ilustracija: Thinkstock

EU je najjači globalni faktor u areni meke moći, a nivo pomoći u razvoju i ekonomska povezanost s manje razvijenim zemljama postavljaju dobar primer ostatku sveta, piše Tomaš Prouza, državni sekretar za evropske poslove Češke.

"Ako se pokušamo da se uhvatimo u koštac s krizama i sukobima u susedstvu, moramo se fokusirati i na tvrdu moć. Sad je vreme za to, i ne bi trebalo da propustimo priliku da krenemo napred. Kad se to uzme u obzir, Češka smatra da bi EU morala da uveće sinergiju civilnih i vojnih resursa i suradnju s NATO-om. Izazovi današnjice od nas traže da ojačamo stratešku autonomiju EU. To bi značilo sposobnost brzog planiranja operacija i slanja jedinica, uključujući tzv. Borbene jedince EU (EUBG). Od svog osnivanja pre gotovo 10 godina, nikad nisu korištene u borbi", ističe on.

Nedavna češka nacionalna studija o EUBG otkrila je četiri glavne teme kojima bi se trebali pozabaviti, dodao je Prouza.

"Prvo, tu je sama struktura EUBG. Trenutni sastav doprinosi određenoj nepredvidljivosti, a morali bismo težiti standardizaciji. Drugo, treba da postoji zajednički element u procesu sertifikacije. Treće, priprema i sertifikacija bi samo profitirale od vojnih vežbi. I četvrto, moramo proširiti opseg zajedničkog finansiranja. Finansijska ograničenost stvara probleme u doprinosima EUBG", smatra češki zvaničnik i dodaje da "predložene teme možda i zvuče tehnički, ali one predstavljaju konkretne korake koji bi pomogli u oživljavanju ovog instrumenta i pomogli u sposobnosti reakcije na iznenadne krize u susedstvu".

"Moramo biti sigurni da su ove vojne jedinice spremne da krenu u akciju, ne samo na papiru već i u stvarnosti. To je važno zbog mnogo razloga – između ostalog i da jedinice EUBG mogu dokazati da su korisne kad poresni obveznici upitaju gde ide njihov novac", zaključuje Prouza, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: