"Robert je bio čudo, čudo svog posla"

Robert Klajn biće sahranjen u sredu u 13 časova na Topčiderskom groblju, a opelo počinje u 12 i 30.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2016.

17:55

Komemoracija će biti održana u utorak u 13 časova u bioskopu u Reks u Jevrejskoj ulici.

Čuveni zvuk radija B92, duh jednog medija, vremena i izraz jedne generacije, uz koji su odrasle mnoge druge koje su dolazile, većinu džinglova i špica osamdesetih godina kreirao je jedan od naboljih dizajnera zvuka sa ovih prostora Robert Klajn.

"Robert je počeo da radi u Studiju B i elektronskim medijima nešto malo pre mene i odmah je napravio ime, jer je on prosto bio čudo, čudo svog posla. Robert je bio najbolji u svom poslu, bio je potpuno posvećen tome, potpuno otvoren za sve nove priče, za sve nove tehnologije. Kada je krenula digitalizacija tona, ja sam prvi kompjuter vezan za ton video kod njega i pitao ga 'Kume, koliko će ti vremena biti potrebno da ovo savladaš?', a on je rekao 'Dva meseca'", kaže Aleksandar Timofejev.

Bio je jedan od osnivača, stub kultnog Radija B92, ali i jedan od omiljenih tonaca, kolega. "Ne znam nikoga ko je ikada rekao lošu reč o Robertu. Bio je moj najbolji prijatelj, moj kum i jako mi je žao", kaže Timofejev.

Klajn je decenijama postavljao nove standarde i stvarao karakteristični zvuk širom srpskog etra. Bio je zadužen za produkciju, zvuk i muziku i u nizu filmskih i pozorišnih produkcija, a za svoj rad je i nagrađivan na međunarodnim festivalima. Ove godine proslavio je 25 godina rada.

Koliko je značio kolegama, slušaocima i gledaocima može se videti po brojnim porukama na društvenim mrežama, a on je sam pre dve godine povodom 25 godina osnivanja B92 dao mali uvid u to kako je video svoj posao.

"Kako je bilo podići regler, pa krenula je ruka sama iz zgloba, kao da sviraš gitaru", kroz osmeh je počeo priču Robert Klajn u "Bulevaru u 5 do 5".

Govorio je i o počecima, eksperimentima, ali i o svom poslu - poslu dizajnera zvuka.

"To je moje zanimanje iz snova, radim sa divnim i lepim ljudima, oblikujem im glas, a to je i režiserski posao - kako će nešto da se izgovori i kakvu ko dikciju da ima, pa i ono najlepše, kakva će se muzika da se podvuče. Onaj ko voli taj posao, voli ga celog života.“ I uistinu ga je voleo do svog poslednjeg daha. Robert Klajn je preminuo u 51. godini života, iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: