Lavrov u "prekrasnom Beogradu", Vučić na ruskom VIDEO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je u Beogradu premijeru Aleksandru Vučiću da se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.12.2016.

14:31

Lavrov u
Foto: Tanjug

Vučić je Lavrovu, nakon dobrodošlice na ruskom jeziku, rekao da je uveren da će saradnja dva naroda biti sve uspešnija.

"Dobro nam došli u Beograd i Srbiju“, rekao je premijer u kratkom razgovoru dok su snimatelji i fotoreporteri snimali početak njihovog sastanka.

Premijer Vučić je istakao da je saradnja između dva naroda i dve zemlje uvek bila dobra, uz uverenje da će biti sve uspešnija.

Lavrov je rekao da je više puta dolazio u Srbiju i da mu je posebno drago kada dođe u "prekrasni Beograd".

On je premijeru Vučiću preneo pozdrave predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, napominjući da posebno cene lični doprinos premijera Vučića razvoju odnosa s Ruskom Federacijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama u cilju daljeg privrednog rasta i razvoja dveju zemalja.

"Veoma nam je prijatno da ponovo posetimo prijateljsku Srbiju i predivni Beograd, koji se obnavlja, - mi to vidimo - i koji kao i ranije ponovo privlači Ruse i druge koji vole i poštuju srpsku kulturu i istoriju. Pre svega želim da vam prenesem najbolje želje od predsednika Rusije Vladimira Putina, premijera Dmitirja Medvedeva", rekao je Lavrov.

Kako je rekao, s posebnom su pažnjom u Rusiji propratili izbore na kojima je Vučić odneo pobedu, smatrajući da će to doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Takođe, šef ruske diplomatije preneo je premijeru Vučiću da se "Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije" i da je uvek spremna da nađe "balans u zajedničkim interesima", saopštila je Vlada Srbije.

Vučić i Lavrov razgovarali su o saradnji Rusije i Srbije i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dve zemlja za njegovo produbljivanje u svim pravcima, saopšteno je iz Vlade. Vučić je rekao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naveo da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

U saopštenju se dodaje da je Vučić obavestio Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

Premijer je zahvalio na donaciji Rusije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Vučić i Lavrov razgovarali su i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

Tema današnjeg sastanka bila je i naredna poseta premijera Rusije Medvedeva Srbiji. Sastanku u Vladi prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, odbrane Zoran Đorđević i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a Lavov se posle sastao i sa predsednikom Nikolićem.

Lavrov će potom položiti vence na Groblje oslobodilaca Beograda s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandarom Vulinom, a potom je planiran sastanak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i zajednička izjava za medije.

Lavrov će u utorak učestvovatii na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u subotu da će tokom posete šefa ruske diplomatije Beogradu 12. i 13. decembra biti izvršena "duboka analiza" ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje.

Prema najavama iz Moskve, biće reči i o pitanju Kosova i poseti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: