Ništa od Palmire: ID pobegla u zoru, snažni udari Rusije

Džihadisti Islamske države povukli su se u zoru iz Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.12.2016.

08:51

Ništa od Palmire: ID pobegla u zoru, snažni udari Rusije
Foto: GettyImages

"Intenzivni ruski udari od prošle noći isterali su ID iz Palmire, nekoliko sati nakon što su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom", rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, sa sedištem u Londonu, javlja AFP.

U vazdušnim napadima ubijen je veliki broj džihadista u tom pustinjskom gradu u centralnoj Siriji, dodao je Abdel Rahman, ne precizirajući koliko ih je tačno ubijeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici ID ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Abdel Rahman je rekao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom desetomesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je juče da vladini vojnici beže iz Palmire i da je vojska kao institucija raspuštena, preneo je AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je ID u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: