Odmah odbačene tvrdnje o PISA, Pupovac osudio

Navodi državnog sekretara ministarstva prosvete Hrvatske o tome da su manjine i deca sa posebnim potrebama pokvarili statistiku na PISA testiranju su odbačeni.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2016.

18:19

Odmah odbačene tvrdnje o PISA, Pupovac osudio
Foto: Thinkstock

Izjavu Matka Glunčića ubrzo je po objavljivanju odbacila Mišel Braš Rot, koja je zadužena za PISA istraživanje i Hrvatskoj.

Kako prenosi N1, ona je rekla da u Hrvatskoj nijednom dosad u PISA testiranjima nisu bile uključene škole za decu sa posebnim potrebama, niti škole u kojima se učenici školuju na jezicima nacionalnih manjina.

"Te škole ulaze u ukupnu kvotu dozvoljenog isključenja koja iznosi pet posto. Postupak uzorkovanja za sve zemlje učesnice radi američki Vestat koji je sastavni deo PISA konzorcijuma", rekla je za N1 Braš Rot.

Ona je navela da se učenici "naravno ne pitaju o nacionalnosti", već da je važno samo koliko dugo pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Istovremeno, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac najoštrije je osudio izjavu ovog zvaničnika.

"Izjava predstavnika ministarstva izrečena je na osnovu provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti, te obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom", rekao je Pupovac za Index.hr.

Na pitanje da li je, po njegovom tumačenju, Glunčić mislio na srpsku manjinu, Pupovac je odgovorio:

"Državni sekretar je mogao misliti i na srpsku, i na romsku, i na različite manjine za koje je mogao imati bilo koju vrstu predrasuda, ali što god da je mogao imati na umu, on bi morao znati da testovi te vrste nisu rađeni tako da ne bi pružili verodostojnu sliku proseka učeničke populacije u zemlji u kojoj se rade", istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, Glinčić je propustio "pred olakom navadom" da se manjine i osobe sa ograničenim sposobnostima okrivljuju za stvarno stanje ili za sliku društva.

"Umesto da se služi znanjem, on je popustio pred predrasudama što je nedopustivo za jednog predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja", zaključio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: