Dodik: Nema zemlje koja se na silu održala, neće ni BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema zemlje koja se na silu održala, pa neće ni Bosna i Hercegovina.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.12.2016.

13:37

Dodik: Nema zemlje koja se na silu održala, neće ni BiH
Foto: Tanjug

"Zalažem se za ukidanje ovih institucija kao vanustavnih kategorija i, ako to nije moguće onda je moguće da nema Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik u intervjuu za N1, prenosi RTRS.

On je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne i veštački institucije koje je stvorila međunarodna zajednica kako bi nadomestile ulogu Visokog predstavnika i na silu nametnule svoju volju. Dodik je naveo da konstituisanje Suda i Tužilaštva BiH vanustavno, jer o njima nikada nije postojao dogovor entiteta.

"To je veštački nameštena institucija, i Sud i Tužilaštvo BiH, koja bi veštački eliminisala sve Srbe koji nešto znače i u političkom i u privrednom smislu. Ta institucija ne bi trebalo da postoji", izjavio je predsednik Srpske.

On je dodao da, ako nije moguć zajednički dogovor entiteta oko Suda i Tužilaštva BiH, koji o tome jedino treba da odlučuju, onda nije moguća ni BiH i poručio da Bosna i Hercegovina nije država već državna zajednica.

"Nema zemlje koja se na silu održala pa neće ni BiH. Pozivam na dogovor- ako hoće, a ako neće onda ćete biti iznenađeni procesima budućim", naglasio je Dodik.

On je kazao da su bivšu državu su uništili stranci, a to po njemu danas rade i u BiH. Naveo je i da uloga međunarodne zajednice više nije ista, da EU nije toliko jaka, a američka politika više neće tretirati BiH kao mesto gde se nameću rešenja.

"Pravosuće BiH je pod političkom palicom najjače bošnjačke partije, dokazi za to su brojni, a najjači je to što je i sam bivši otpravnik američke ambasade u BiH na odlasku napisao da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH, jer su pod direktnim uticajem SDA", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosu prema Srebrenici i Potočarima, nakon što je Mladen Grujičić izabran za načelnika ove opštine, Dodik je najavio da će Srebrenica i dalje, kao i do sada imati podršku Vlade, kao i da dolaskom Grujičića, očekuje normalizaciju odnosa.

"Srebrenica je jedno, a Potočari su drugo, i što se toga tiče njega, dosadašnji stav o Potočarima ostaje isti", istakao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: