Martinović: Padne helikopter - kriv Vučić, a gardisti?

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da poziv za saslušanje Vuka zbog smrti dvojice gardista na Topčideru nije "nikakav politički progon".

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2016.

12:14

Martinović: Padne helikopter - kriv Vučić, a gardisti?
Foto: Tanjug

Martinović je, gostujući na TV Pink, rekao da nije tačno da je optužio Jeremića za ubistvo gardista, već da je postavio poslaničko pitanje, vladi i ministarstvima odbrane i pravde kako je moguće da za ubistvo gardista na Topčideru prvi informaciju dobije Vuk Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

On je dodao da je Jeremić informaciju dobio i pre tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krge.

"Zamislite situaciju da u državi u kojoj se desi pogibija dvojice vojnika na odsluženju vojnog roka, vest o njihovoj smrti najpre dobije savetnik predsednika, a ne načelnik Generalštaba, to je jedna krajnje neuobičajena situacija", smatra Martinović.

Kaže, postavio je poslaničko pitanje i očekuje odgovor u narednih 15 dana. Odbacuje navode da se protiv Jeremića vodi politički progon.

"Mesecima DS, kojoj je donedavno pripadao Vuk Jeremić, vodi prljavu i besomučnu kampanju protiv vlade i premijera Aleksandra Vučića u vezi za takozvanom aferom "helikopter", koja je veštački iskontruisana ne bi li se nanela šteta Vučiću", rekao je Martinović.

On je dodao da je pad helikoptera bio nesrećan slučaj, dok je u slučaju dvojice gardsita "očigledno reč o ubistvu".

"Kada nekome politički odgovara - onda hajde da potenciramo aferu 'helikopter', a sad kada država pozove Jeremića, da ga pita - izvinite gospodine kako je moguće da vi prvi, pre komandanta oružanih snaga, saznate da se desilo ubistvo u Topčideru, onda on kaže - znate to je politički pritisak na mene, jer sam odlučio da preduzmem određene političke korake, pa se sad neko mene plaši", naveo je Martinović za Pink.

Dodao je da se niko u državi ili vladi ne plaši Vuka Jeremića.

"Ovde se radi o dvostrukim standardima. Kada padne helikopter onda je kriv Aleksandar Vučić, a kad se desi očigledno ubistvo dvojice gardista onda su Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac i Boris Tadić politički progonjeni, što nije tačno", zaključio je Martinović.

O platama Jankovića i Šabića

Komentarišući reakciju opozicije na budžet tokom skupštinske rasprave Martinović je rekao da opozicija nije mogla da da nijednu suštinsku zamerku na budžet, već su suština diskusije bili napadi na premijera Aleksandra Vučića i SNS.

"Premijer je, a to se do 2012. nije dešavalo, dva dana bio u Skupštini i odgovarao na pitanja poslanika, argumentovano i precizno objašnjavao svaku stavku budžeta, imao je dovoljno političkog sluha i takta da sasluša sve predstavnike opozicije, a oni nisu mogli da daju nijednu suštinsku zamerku na budžet", ocenio je šef poslanika naprednjaka.

Kako je rekao, suštinske zamerke na budžet se nisu čule jer objektivno ne postoji alternativa ekonomskoj politici koju vlada vodi.

Upitan o amandmanima SNS o smanjenju plata Zaštitniku građana i Povereniku, Martinović je rekao da smatra da su njihove plate nerealno visoke.

"Ako mi kažete da predsednik vlade treba da radi za 120.000 dinara, a Zaštitnik građana za više od 400.000 dinara, a Rodoljub Šabić za 200.000 dinara, onda tu debelo nešto nije u redu", rekao je Martinović za Pink i dodao da ne vidi da je Saša Janković "bilo šta dobro uradio za građane".

Kako kaže, polovina izveštaja Zaštitnika građana za 2015. godinu su dnevno politički komentari.

Ponovivši da ekonomsko opravdanje za smanjenje njihovih plata postoji, Martinović je rekao da su poslanici SNS poslušali Vučićev savet da za te amandmane ne glasaju.

"Zamislite da su amandmani usvojeni, digla bi se kuka i motika na Aleksandra Vučića kako navodno sprečava rad nezavisnih institucija, kako ima nešto protiv Šaše Jankovića i Rodoljuba Šabića", rekao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: