Zapad poziva na pregovore sirijskog režima i opozicije

Zapadne sile su na sastanku u Parizu pozvale na pregovore između sirijskog režima i opozicije u pokušaju da se okonča rat koji je odneo više od 300.000 života.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.12.2016.

23:35

Zapad poziva na pregovore sirijskog režima i opozicije
Foto: Thinkstock

Na sastanku u Parizu evidentna je, međutim, nemoć Zapada, prenosi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je nazvao "neselektivno bombardovanje" Alepa od strane sirijskog režima "ratnim zločinom" kazao je da ima potvrdu da je predsednik Bašar al Asad spreman na pregovore.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero je pozvao na diplomatsko rešenje konflikta koji traje već gotovo šest godina.

"Treba da odredimo uslove za istinsku političku tranziciju a pregovori moraju biti nastavljeni na jasnim osnovama u okviru rezolucije UN 2254", dodao je on.

Razgovorima prisustvuje i predstavnik opozicije Riad Hidžab koji je ponudio, kako je Ero naveo, da učestvuje u pregovorima bez uslova. Diplomatski izvori su za AFP, međutim naveli, da je opozicija tražila garancije za političku tranziciju u Siriji pre nego što pristane da učestvuje.

Keri je kazao da su sada pobunjenici "pred gubitkom Alepa i mislim da je najbolje što mogu da sednu za sto i pregovaraju jer još uvek mogu da dobiju političko rešenje koje priznaje borbu i sve što su uložili".

Ero je dodao da čak i ako Asadove snage ponovo osvoje kontrolu nad Alepom, mnoge druge oblasti biće i dalje u rukama pobunjenika ili džihadista i borbe će se nastaviti.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson kazao je da ne može biti vojnog rešenja u Siriji. "Moramo nastaviti da se zalažemo za vraćanje političkom procesu uz neophodan kredibilitet kako bi se sve strane posvetile okončanju borbi", dodao je on.

Njegov nemački kolega, Frank Valter Štajnmajer, kazao je da je međunarodna zajednica zaprepašćena razmerama patnje u Alepu.

On je pozvao režim i njegove vojne sledbenike da dozvole civilima da napuste razoreni grad.

"Mi tražimo da režim, ali i Iran i Rusija, puste ljude da napuste zonu konflikta", rekao je on.

Američki i ruski zvaničnici će se sutra u Ženevi sastati, kako je Keri kazao, radi razgovora "da bi spasli živote nedužnih ljudi koji su se našli zatečeni" u borbama, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: