Poslednja faza bitke za Alepo, evakuacija civila prioritet

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je u Ženevi da je svet "svedok poslednje faze bitke u Alepu".

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

22:52

Poslednja faza bitke za Alepo, evakuacija civila prioritet
Foto: EPA/STR

On je dodao da evakuacija civila treba da bude prioritet.

De Mistura je u intervjuu za televizijsku mrežu Skaj njuz Arabija rekao da civili koji beže iz pobunjeničkih četvrti Alepa na meti bombardovanja treba da budu pod "nadzorom UN".

Američki i ruski stručnjaci trebalo bi večeras da se sastanu u Ženevi u pokušaju da pronađu rešenje za Alep.

"Prioritet predstavlja evakuisanje civila", rekao je specijalni izaslanik UN i dodao da bi moglo da bude organizovano i evakuisanje dela opozicionih boraca kako si se obezbedio prekid vatre i izbeglo potpuno uništavanje Alepa, drugog grada po veličini u Siriji.

Prema njegovim rečima, vojna pobeda sirijskih vlasti u Alepu ne znači kraj rata u toj zemlji.

"Sirijski predsednik Bašar el Asada sada ima priliku da pokaže dobru volju i ozbiljno razgovara o političkom rešenju sa opozicijom. UN su spremne da pomognu u pregovorima", rekao je De Mistura.

Na međunarodnom sastanku o Siriju održanom danas u Parizu, sirijska opozicija je izrazila spremnost da pregovara sa Asadom bez postavljanja preduslova za razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: