Iran: Protest ambasadoru zbog izjave Tereze Mej

Iran je pozvao britanskog ambasadora na razgovor kako bi protestovao zbog izjave premijerke Tereze Mej koja je optužila Teheran za "agresivne regionalne akcije"

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

19:56

Iran: Protest ambasadoru zbog izjave Tereze Mej
Foto: Gettyimages

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Gasemi rekao je da je protest ambasadoru Nikolasu Hoptonu izazvan "neodgovornim, provokativnim i neprijateljskim" navodima Tereze Mej na samitu arapskih zemalja Zaliva pre tri dana, prenela je IRNA.

Ona je tada na sastanku sa liderima Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla da sve strane moraju "da rade zajedno na suzbijanju agresivnih regionalnih akcija Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zalivu".

"Očekujemo da se takve neprihvatljive opaske više ne ponove", rekao je Gasemi i dodao da izjava britanske premijerke šteti bilateralnim odnosima, prenosi AFP.

Dok je regionalna politika Irana zasnovana na miru i bezbednosti, žalosno je i iznenađujuće što britanski zvaničnici i premijerka ne primećuju da neke zemlje u regionu vode politiku podržavanja terorizma", rekao je Gasemi.

Britanija i Iran su razmenili ambasadore u septembru, više od godinu dana pošto je London ponovo, posle skoro četiri godine, otvorio ambasadu u Terehanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: