Matarela "u narednim satima" o rešenju krize

Italijanski predsednik Serđo Matarela saopštio je da će "u narednim satima" doneti odluku o načinu kako da razreši političku krizu u zemlji.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.12.2016.

18:49

Matarela
Foto: Gettyimages

Šef italijanske države je takođe ukazao da bi , nakon što su trodnevni pregovori sa politčkim partijama završeni bez konsenzusa, izbori mogli biti održani tek nakon "neophodne" harmonizacije i usklađivanja različitih propisa koji uređuju izbore za dva doma parlamenta, navodi AFP.

Italijanski premijer Mateo Renci podneo je ostavku 7. decembra. On je ostavku predao predsedniku Italije, koji ga je zamolio da ostane na čelu prelazne vlade dok traju konsultacije sa strankama.

Parlamentarni izbori u Italiji trebalo bi da se održe 2018. godine, ali mnogi političari zalažu se za njihovo ranije održavanje.

Renci je ostavku ponudio nakon poraza koji je pretrpeo u nedelju na referendumu o ustavnim promenama koje je predložio.

Matarela ga je tada zamolio da ostavku odloži i ostane na premijerskoj poziciji dok parlament ne usvoji budžet za 2017, kako bi se sprečilo da 1. januara na snagu stupe vanredni finansijski propisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: