Opozicija spremna za pregovore, civili beže iz Alepa VIDEO

Ruski Centar za pomirenje u Siriji pomogao je da se gotovo 50 hiljada civila evakuiše iz Istočnog Alepa u protekla dva dana.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.12.2016.

14:11

Opozicija spremna za pregovore, civili beže iz Alepa VIDEO
Foto: Tanjug

To je izjavio portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov

Evakuacija se izvodi kroz humanitarne koridore koje su organizovali Moskva i Damask.

„Samo u prvoj polovini današnjeg dana iz istočnih delova grada izašlo je više od 20 hiljada civila, a 1.217 boraca je položilo oružje“, rekao je Konašenkov.

„Upozoravamo teroriste i ekstremiste tzv. umerene opozicije, ali i apelujemo na njihove pokrovitelje. Ne pokušavajte da preduzimate bilo kakve provokacije, a posebno ne napade na civile koji prolaze kroz humanitarne koridore“, rekao je portparol ruskog Ministarstva.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero izjavio je da je sirijska opozicija spremna da "bez preduslova" nastavi mirovne pregovore sa vladom Bašara al Asada o konfliktu u toj zemlji.

Kako prenose agencije, on je nakon sastanka zapadnih zemalja i predstavnika sirijske opozicije u Parizu kazao da je to dogovoreno, tokom konsultacija sa šefom sirijskog Visokog nacionalnog komiteta Rijadom Hijabom.

"On (Hijab) je kazao da je opozicija spremna da nastavi pregovore bez bilo kakvog preduslova. To je sugestija koja bi trebalo da bude prihvaćena", rekao je Ero.

Nastavak mirovnog procesa u toj arapskoj zemlji je glavni prioritet Grupe prijatelja Sirije, rekao je Ero i dodao da je neophodno napraviti okvorne uslove za pravu tranziciju političkog procesa, koji bi garantovao mir u Siriji.

"Neophodno je nastaviti pregovore zasnovane na rezoluciji 2254 SB UN. Sve strane moraju javno da dokažu da su spremne za učešće u ovim pregovorima", zaključio je Ero.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da sirijska vlada sada kontroliše 93 odsto teritorije grada Alepa.

"Ljudi odlaze putem humanitarnih koridora konstantnim tokom u deo grada koji je pod kontrolom sirijske vlade. Veliki deo Alepa, 93 odsto, danas kontroliše sirijska vlada", kazao je portparol tog ministarstva Igor Konašenkov, objavila je ruska agencija Interfaks, preneo je Rojters.

Konašenkov je dodao da će snage sirijske vlade, nakon što bude završen odlazak civila, nastaviti sa "oslobadjanjem" istočnog Alepa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: